In deze video nemen we je mee in de wereld van de Nederlandse kunstenaar Carel Willink. Leer in een minuutje tijd over exotische dieren in omgevingen waar ze niet thuis horen, maar die je wel eens bekend voor kunnen komen. Ontdek in welk museum je zijn werk kan bewonderen! 

Carel Willink - Kameel in de paleistuin van Versailles

Kunstenaar: Carel Willink
Jaartal: 1956
Techniek: Olieverf op linnen
Afmeting: 170 x 141 cm
Te zien in: Museum MORE, Gorssel

Tussen 1950 en 1960 maakte Carel Willink een reeks van zeventien schilderijen. Allemaal exotische dieren in een gekke omgeving. In Artis zette Willink de beesten op de foto om ze via een voorstudie uit te werken tot schilderij. Voor de achtergrond gebruikte hij tijdschriften als National Geographic of foto’s die hij had gemaakt tijdens zijn eigen reizen. Wie goed kijkt ziet bijvoorbeeld dat het eerste standbeeld op dit schilderij, hetzelfde standbeeld is als in ‘Terras met pergola’ uit 1951. Je ziet het beeld alleen vanuit een iets andere hoek. 

Carel Willink
Carel Willink - Terras met pergola - 1951
Carel Willink

In eerste instantie ogen de zeventien werken van Willink erg realistisch, bijna fotografisch weergegeven. Maar, als je er bij stilstaat is een kameel totaal niet op zijn plek in de paleistuinen van Versailles. Zo wordt de werkelijkheid verbonden met een andere, of hogere werkelijkheid. Dit type kunstwerken heeft zijn eigen genre en noemen we ‘Magisch Realisme’. 

De kunstenaar hield van dieren en kon slecht tegen de gekooide uitheemse dieren in Artis. In de reeks van zeventien schilderijen hebben de dieren dan ook alle ruimte om vrij te bewegen. De weg voor de kameel ligt voor hem open. Ook de zebra’s hebben een complete wereld om zich vrij in te bewegen. 

Afbeelding: Carel Willink - Zebra’s in rood rotslandschap - 1958

Je bewondert dit werk, en andere schilderijen uit de reeks, in het museum MORE in Gorssel. Wil je meer leren over het magisch realisme en andere kunststromingen? Lees ons kunstmagazine MUZE! Het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor kunstliefhebbers en het grootste kunstmagazine van Nederland. Iedere editie staat boordevol interessante tentoonstellingen, exposities en de mooiste kunstprogramma's op radio en televisie.

Vraag een gratis MUZE aan

Deel dit artikel