Met 'Arcade' van Duncan Laurence won Nederland eindelijk sinds 44 jaar weer het Eurovisie Songfestival! Hoe is het gelukt? Jarenlang haalde de Nederlandse inzending de finale van het grote liedjesfestijn. Cornald Maas zoekt het uit in de documentaire 'De weg naar de winst'. 

Cornald Maas duikt in de archieven en onderzoekt de lange weg die ons land te gaan had voor het eindelijk weer eens tot de winnaar van ’s werelds grootste liedjeswedstrijd werd gekroond.  De groep 'Teach-In' was met het nummer ‘Ding-a-Dong’ in 1975 voor Duncan de laatst winnende Nederlandse inzending. 

Wat zag Nederland over het hoofd in de tijd dat Oost-Europese landen aan het festival begonnen deel te nemen? En in hoeverre is het Songfestival veranderd sinds de gloriejaren waarin de winnende liedjes moeiteloos grote hits werden in heel Europa? Kon Nederland die veranderingen bijbenen?

Nederlandse Songfestivalhistorie

Cornald Maas, sinds jaar en dag commentator, kenner en groot Songfestival-liefhebber, haalt herinneringen op aan het Eurovisie Songfestival en toont uniek en soms hilarisch archiefmateriaal. Ook spreekt Maas met Nederlandse deelnemers die het verschil maakten en een sleutelpositie bekleden in de Nederlandse Songfestivalhistorie, onder wie Duncan Laurence, Ilse DeLange, Ruth Jacott, Edsilia Rombley en Getty Kaspers, leadzangeres van Teach-In en de laatste Nederlandse winnaar voordat Laurence met de trofee naar huis ging. 

De documentaire 'Op weg naar de winst' wordt op zaterdag 8 mei om 22.25 uur opnieuw uitgezonden bij AVROTROS.

KIJK 'DE WEG NAAR DE WINST' OP NPO START

Deel dit artikel