Pim Fortuyn en Ad Melkert: dé ultieme politieke tegenpolen die in 2002 een ongekende verkiezingsstrijd voeren. Acteurs Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr kruipen in de aankomende dramaserie 'Het jaar van Fortuyn' in de huid van deze twee iconische politici en ondergaan een ware transformatie.

Jeroen Spitzenberger kruipt in de huid van Fortuyn

We kennen Jeroen Spitzenberger allemaal nog wel als prins Valentijn in de film Alles is liefde, als Tim in de dramaserie Oogappels of van zijn rol als één van de beruchtste criminelen van Nederland Stanley H. Voor zijn nieuwste rol als Pim Fortuyn is hij bijna onherkenbaar. Een grote uitdaging was de bos haar van Jeroen aangezien Pim Fortuyn kaal was. Soms wordt er gekozen voor een pruik of andere techniek om iemand kaal te laten lijken. Jeroen koos voor de tondeuse.

blockquote
Ik vind het een fascinerend en eigenaardig genoegen alle kleuren van deze markante man tot leven te brengen.’
Jeroen Spitzenberger over zijn rol als Pim Fortuyn.

Hoe is het voor Jeroen om in de huid te kruipen van zo'n bekend persoon? ‘De invloed van Pim Fortuyn op ons maatschappelijk debat en onze politiek is tot op de dag van vandaag merkbaar. Zijn vermogen om de vinger op de zere plek te leggen, en de kwesties die hij aankaartte, blijken nog steeds relevant. Ik vind het een fascinerend en eigenaardig genoegen alle kleuren van deze markante man tot leven te brengen.’ 

Ramsey Nasr speelt oud PvdA-lijsttrekker Ad Melkert 

Voor Ramsey Nasr is het niet de eerste keer dat hij een bekend persoon speelt. In de serie I.M. speelt hij de beruchte, scherpe interviewer Ischa Meijer. Hij heeft voor deze rol een Gouden Kalf gewonnen.

blockquote
Ik vind het een grote uitdaging om van dat tragische symbool een mens te maken, een politicus van vlees en bloed, die zich tot het bittere eind trachtte aan te passen aan een totaal veranderde tijd.”
Ramsey Nasr over zijn rol als Ad Melkert 

Ramsey Nasr ziet het spelen van Ad Melkert als een enorme uitdaging: 'Sinds de verkiezingen van 2002 staat Ad Melkert symbool voor de Oude Politiek, een vorm van besturen die voorgoed werd weggevaagd door twee aardverschuivingen: die van 9/11 en de opkomst van Pim Fortuyn. Ik vind het een grote uitdaging om van dat tragische symbool een mens te maken, een politicus van vlees en bloed, die zich tot het bittere eind trachtte aan te passen aan een totaal veranderde tijd.'

Het jaar van Fortuyn

In de nieuwe dramaserie ‘Het jaar van Fortuyn’ staat de verkiezingsstrijd in 2002, tussen de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn en PvdA-lijsttrekker Ad Melkert, centraal. In de serie zie je hoe met de opkomst van Fortuyn niet alleen in politiek Den Haag, maar in het hele land de gemoederen hoog oplopen.

In een periode van nog geen jaar, tussen de aanslagen van 9/11 in New York en de moord op Pim Fortuyn, zien we hoe het politieke landschap in Nederland voorgoed zou veranderen.

‘Het jaar van Fortuyn’ is naar verwachting in het voorjaar van 2022 te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Deel dit artikel