Hagenaar Tom van der Bruggen is de uitvinder van Kapla speelgoed. Hoe werden de houten plankjes een wereldwijd succes? Ivo Niehe ging met hem in gesprek.

De uitvinder van Kapla speelgoed

Tom was een eigenzinnig kind, hij was op school een matige leerling die meerdere keren een klas moest overdoen. Op zijn 20ste had hij een eigen antiekzaakje maar na vijf jaar was hij het zat. Hij verkocht de inboedel en vertrok met zijn toenmalige geliefde op de bonnefooi naar Frankrijk. Het was het hippie tijdperk en Tom voelde zich daar prettig bij.

Hij woonde tot zijn veertigste in een ruïne in Frankrijk die hij eigenhandig ombouwde tot een kasteel. Hij maakte daarvoor maquettes en gebruikte plankjes met een specifieke afmeting. Hij ontdekte dat je met die plankjes hele bouwwerken kon maken, zo groot als je maar wilde zonder dat er ook maar een druppeltje lijm aan te pas kwam.

Kabouterplankjes

Hij veroverde de wereld met Kapla, zijn houten speelgoed kabouterplankjes. Maar dat ging niet meteen zoals hij wilde. Om zijn product aan de man te brengen, verkocht hij zijn kasteel. Hij had er vertrouwen in maar de speelgoedwinkels die hij als eerste benaderde, zagen er niets in. 'Het is de tijd van computergames meneer, dit is ouderwets', kreeg hij te horen.

Fantasie en concentratie

Maar Tom van der Bruggen gaf niet op. Hij gaf demontraties en speelde met kinderen op de stranden van Frankrijk in de hoop opgemerkt te worden. En dat gebeurde. Een lerares ontdekte dat dit speelgoed, de houten plankjes, de fantasie en concentratie van de kinderen in haar klas sterk stimuleerde. Inmiddels is het speelgoed wereldwijd een groot succes. Zelfs de kleindochter van de keizer van Japan speelde ermee op televisie. Later maakte hij nog een succesvol product, koppelstukjes voor Kapla. Hiermee kun je nog grotere bouwwerken maken.

De cirkel van zijn leven is rond nu hij een indrukwekkend chateau heeft bemachtigd in Nice, zijn eigen galerie heeft en op het punt staat een nieuw product te introduceren waarmee hij opnieuw de wereld wil veroveren.

Bekijk het item met Tom van der Bruggen uit De TV Show van 3 november 2020 bovenaan dit artikel.

Bekijk de uitzending van De TV Show terug

Deel dit artikel