In de nieuwe vierdelige serie van Dionne Dichtbij de First Ladies leert Dionne Stax de iconische Amerikaanse presidentsvrouwen kennen door de ogen van vrienden, familie, geliefde werknemers en vertrouwenspersonen. Wat wordt er verwacht van de First Ladies van de Verenigde Staten? Hebben zij gezag over wat er achter de schermen afspeelt en hoe ziet het leven van deze vrouwen er überhaupt uit?

Het Witte Huis

Als de deuren van het Witte Huis opengaan, staat er een flinke rij personeel klaar om de First Family 24 uur per dag ter zijde te staan. Dionne ontmoet voormalig hoofd van de huishouding, Chris Emery, die de First Ladies en haar gezin als zijn familie beschouwt. Ook ontmoet Dionne de enige persoon die dichtbij de mysterieuze Melania Trump mocht komen: haar voormalige assistent en vertrouwenspersoon Stephanie Winston Wolkoff. Deesha Dyer, destijds de persoonlijk assistente van Michelle Obama, vertelt in een bijzonder gesprek over alle kritiek die Michelle Obama te verduren kreeg en over haar grote betekenis als eerste zwarte First Lady.

Deesha Dyer
 Deesha Dyer
Deesha Dyer

Wat doet een First Lady?

Hoe ze haar dagen vult in het Witte Huis, is voor elke First Lady anders. Ondanks dat er geen taakomschrijving is, wordt er stiekem wel verwacht dat ze koekjes bakt, de hond uitlaat en druk is met de kerstversiering. Hillary Clinton denkt daar bij het betreden van het Witte Huis anders over en besluit haar eigen ambities waar te maken. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Hillary deelt lief en leed met haar beste vriendin Melanne Verveer, die Dionne uitnodigt bij haar thuis. 

Sam Kass
Sam Kass
Sam Kass

Keerzijde

De roem en rijkdom die het leven van een presidentsvrouw kent, heeft ook een keerzijde: De macht van haar man maakt hem voor andere vrouwen extra aantrekkelijk, politieke tegenstanders en een leger aan journalisten zijn continu op zoek naar een nieuw schandaal en er zijn bedreigingen en aanslagen. Het leven van Nancy Reagan verandert voorgoed door de aanslag op haar man Ronald Reagan. Hartsvriendin Sheila Tate laat Dionne een kant van Nancy zien die nog niet veel mensen kennen.

Als een First Lady het Witte Huis verlaat, is het voor de één een bevrijding, terwijl de ander met heimwee zal blijven terugkijken. Nina Roosevelt, de kleindochter van Eleanor Roosevelt vertelt aan Dionne hoe inspirerend haar invloedrijke oma voor haar en de wereld is geweest, ook na haar rol als First Lady.

Vanaf maandag 13 juni om 21.25 uur is Dionne Dichtbij de First Ladies te zien bij AVROTROS op NPO 1

Deel dit artikel