Een jaar lang volgde documentairemaker Paul Rigter de helden van ‘Het Máxima’; werknemers, van directeur tot verpleegster, die dag en nacht paraat staan voor kinderen met kanker en daarmee het verschil maken tussen leven en dood. Tijdens momenten van uitzinnige blijdschap en momenten van intens verdriet. Wie zijn deze mensen die hun leven in het teken stellen van de genezing van kinderkanker?

Ieder jaar horen 600 kinderen in Nederland dat ze kanker hebben. Een kwart van deze kinderen overleeft het niet. Voor alle kinderen met deze slopende ziekte werd een paar jaar geleden het Prinses Máxima Centrum opgericht. Het nieuwe AVROTROS-programma Helden van Het Máxima geeft een unieke inkijk achter de schermen van dit nieuwe kinderziekenhuis.

Troost geven en eigen verdriet

Verpleegkundige Arno en verpleegkundig specialist Kim zetten alles opzij om zieke kinderen de beste kwaliteit van leven te geven. Ze geven troost aan patiëntjes en hun ouders, maar moeten achter de schermen ook hun eigen verdriet een plekje geven. Researcher Lianne doet onderzoek naar nieuwe technieken om tumoren op te laten lichten tijdens een operatie, zodat kinderchirurgen beter hun werk kunnen doen.

Karima is een pittige dame met glamour, die ondanks haar hakken een hoog tempo aanhoudt. Dagelijks geeft zij leiding aan een groot team assistenten die ervoor zorgen dat de patiëntjes de juiste medicijnen krijgen. Rob is de bevlogen en onvermoeibare aanvoerder van het Prinses Maxima Centrum. De oncoloog staat pal voor de mensen op de zorgvloer, door zijn eigen achtergrond weet hij als geen ander hoe hoog de belasting daar is. Het zijn slechts enkele van de helden die de rode draad vormen door deze bijzondere documentairereeks.

Helden van Het Máxima is een 3-delige reeks en is te zien op: donderdag 11 juli, 18 en 25 juli op NPO 1.

Aflevering 1: Mensen maken het mooi

In de eerste aflevering van Helden van het Máxima zien we hoe een compleet nieuw ziekenhuis vanaf de grond af aan wordt opgebouwd. Honderden nieuwe medewerkers zoeken hun weg binnen het Centrum en er is nog geen routine.

Aflevering 2 : 'Alles moet beter'

In de tweede aflevering van Helden van het Máxima kijken we mee met Jan Molenaar, onderzoeker in het Prinses Maxima Centrum. Het draait in het Centrum niet alleen om zorg, ook om research. Een nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker.

Aflevering 3: 'Op leven en dood'

In de derde aflevering zien we verpleegkundig specialist Kim die van haar vakantie terugkomt om patiënt Koen voor te bereiden om voor de laatste keer naar huis te gaan. Ook verpleegkundige Arno neemt afscheid van Koen en heeft het daar achter de schermen moeilijk mee.

Helden van het Máxima terugkijken

Een kwaadaardige tumor met uitzaaiingen

In het programma Nederland staat op tegen kanker vertelt de moeder van Wessel haar aangrijpende verhaal over haar zieke zoontje. Toen hij slechts 5 maanden oud was werd hij verkouden. Hij sliep onrustig en kreeg het steeds benauwder. Zijn ouders vertrouwden het niet en gingen met hem naar het ziekenhuis. Daar werd Wessel onderzocht en bleek hij een kwaadaardige tumor te hebben met uitzaaiingen in hoofd en benen. 

Wessel heeft kinderkanker

Deel dit artikel