In de geschiedenisboeken staat hij bekend als de grondlegger van het neo-impressionisme. De Franse schilder Georges Seurat bedacht een compleet nieuwe stijl om een schilderij op te voeren en maakte het wereldwijd beroemd en geliefd. In deze video ontdek je het binnen een minuut aan de hand van het prachtige schilderij 'Le Chahut' 

Georges Seurat - Le Chahut

Kunstenaar: Georges Seurat
Jaartal: 1889 - 1890
Techniek: Olieverf op doek
Afmeting: 170 x 141 cm
Te zien in: Kröller-Müller Museum, Otterlo

Parijs industrialiseert en groeit in de tweede helft van de negentiende eeuw in een rap tempo. Er ontstaat een levendige vermaakindustrie. Cafés, theaters, revues, muziekzalen en circussen schieten als paddenstoelen uit de grond. Het moderne uitgaansleven is voor Seurat een rijke bron van inspiratie. In café Le Divan Japonais (dat nog steeds bestaat onder de naam Le Divan du Monde) doet hij inspiratie op voor een van zijn beroemdste schilderijen.

Toulouse-Lautrac - Le Divan Japonais
Detail uit: Affiche voor het café-concert Le Divan Japonais
Toulouse-Lautrac - Le Divan Japonais

Le Chahut is niet zomaar een tafereel uit het dagelijkse nachtleven van Parijs. Het is een door en door gecomponeerd schilderij. De figuren lijken eerder typen dan mensen van vlees en bloed. Alle lijnen en bewegingen in het schilderij zijn naar boven gericht om zo de vrolijke sfeer op te roepen van de dans: de benen van de dansers, de hand van de dirigent, de snorren van de heren, de mond- en ooghoeken van de dames, de hals van de contrabas, zelfs de bloemen op de achtergrond.

Met wetenschappelijke precisie bouwt Seurat het schilderij vervolgens op met kleine verfstipjes. Van een afstand gezien mengen deze individuele stipjes en veegjes zich tot een nieuw kleurveld. Deze volstrekt nieuwe manier van schilderen krijgt later de naam pointillisme. 

800px-A_Sunday_on_La_Grande_Jatte,_Georges_Seurat,_1884.jpeg
Zondagmiddag op het eiland van La Grande Jatte, Georges Seurat,1884-86
800px-A_Sunday_on_La_Grande_Jatte,_Georges_Seurat,_1884.jpeg

Tijdens zijn korte loopbaan schildert Seurat zo’n vijftig werken in deze nieuwe stijl. Door zijn bewerkelijke stippeltechniek deed hij soms wel een jaar over één doek en vanwege zijn vroege dood is zijn oeuvre klein gebleven. Seurat heeft grote invloed op hele generaties kunstenaars. Via zijn collega en vriend Paul Signac verspreidt het neo-impressionisme zich in Frankrijk, België en Nederland onder kunstenaars als Maximilien Luce, Henry van de Velde, Theo Van Rysselberghe, Vincent van Gogh en Jan Toorop.

800px-A_Sunday_on_La_Grande_Jatte,_Georges_Seurat,_1884.jpeg
Portret van mevrouw Jeanette de Lange, Jan Toorop, 1900
800px-A_Sunday_on_La_Grande_Jatte,_Georges_Seurat,_1884.jpeg

Bewonder dit werk van Seurat in het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Wil je meer te weten komen over neo-impressionisme, andere topstukken of tentoonstellingen? Vraag dan een gratis proefexemplaar aan van ons kunstmagazine MUZE. Het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor kunstliefhebbers en het grootste kunstmagazine van Nederland. Iedere editie staat boordevol interessante tentoonstellingen, exposities en de mooiste kunstprogramma's op radio en televisie.

Vraag een gratis MUZE aan

Deel dit artikel