Keizer Domitianus regeerde over het Romeinse Rijk van 81 tot 96 na Chr. Die periode zelf staat bekend als een gouden tijd voor het Rijk, maar toch hoor je bijna nooit iemand over deze keizer. Die in de oudheid vooral bekend stond als een tiran. Een keizer zo slecht dat hij uit de geschiedenis gewist is. Althans; dat poogde men. Bijna 2000 jaar later vertelt het Rijksmuseum van Oudheden zijn turbulente levensverhaal met meer dan 275 kunstvoorwerpen uit musea over de hele wereld.

Portret van een Flavische dame
Bron: Zeno Colantoni
Portret van een Flavische dame - Collectie: Musei Capitolini, Palazzo
Portret van een Flavische dame

Paranoide tiran?

Tijdens zijn regeerperiode bracht Keizer Domitianus vrede naar het Romeinse rijk. Samen met voorspoed en rijkdom. Hij liet de prachtigste monumenten na, en toch werd de keizer uiteindelijk vermoord. Zijn naam ging de geschiedenis in als die van paranoide tiran. Wie was deze man? Waarom moest hij verbannen worden uit het collectieve geheugen? En hoe gaat dat in zijn werk? 

Portret Domitianus
Bron: Attilio Ullise
Portret Domitianus - Collectie: Musei Capitolini Domitianus
Portret Domitianus

Tentoonstelling van internationale allure

Het Rijksmuseum van Oudheden haalt voor dit verhaal pronkstukken uit topmusea van over de hele wereld naar Leiden. Musea als de Vaticaanse en Capitolijnse, het J. Paul Getty Museum, het Metropolitan Museum of Art, British Museum en het Louvres. Zo ontstaat er een unieke kans om deze stukken bij elkaar te bewonderen. En dankzij het jarenlange onderzoek, dat het RMO heeft gedaan, naar het leven van deze keizer ontstaat er een enorm compleet en uniek beeld van keizerlijke weelde in het Romeinse rijk. 

In de tentoonstelling ziet u tweeduizend jaar oude portretten en standbeelden van Domitianus en van leden van de keizerlijke familie, beelden van goden en godinnen en grafmonumenten van de elite. De weelde aan het keizerlijk hof wordt tastbaar door middel van luxe glas- en zilverwerk, mozaïeken, sieraden van goud en edelstenen, en fragmenten van muurschilderingen uit tempels, villa’s en paleizen. Maar ook dagelijkse zaken als schoenen en schrijfstiften van Domitianus’ soldaten worden tentoongesteld. De objecten schitteren in een theatraal decor met film, animaties, reconstructies en wandvullende vergezichten over Domitianus’ Rome.

Vechtende jongens
Vechtende Jongens - Collectie: British Museum (Londen)
Vechtende jongens

Live Lockdown Tours

Nu je al dit moois nog niet in levende lijve kan bewonderen organiseert het RMO speciale lockdown livestream tours. Een museumgids laat je via een live-verbinding in een uur alle hoogtepunten in de expositie zien. Hij of zij voert je mee in het turbulente levensverhaal van Domitianus, de Romeinse keizer die zó slecht was dat hij vergeten moest worden. Laat je verwonderen door dit verhaal van keizerlijke pracht, macht, moord en intriges, dat zich afspeelt in het Rome van de eerste eeuw na Christus.

‘God op aarde. Keizer Domitianus’ is (zodra de musea openen) te bewonderen tot en met 22 mei 2022 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Deel dit artikel