Net als als in 2015 kregen zes literaire schrijvers in 2016 de opdracht een nieuw verhaal te schrijven voor de radio, met de prachtige radiodramaserie 'Fluiten in het donker' als resultaat. Beluister de afleveringen en download de podcast.

Fluiten in het donker is een coproductie van Letterenfonds, Mediafonds, AVROTROS, NTR en VPRO.

Fluiten in het donker 

Maria Stahlie, Niña Weijers, Elke Geurts, Gilles van der Loo, Ronald Giphart en Jamal Ouariachi zijn dit jaar enthousiast aan de slag gaan en schreven nieuw literair werk voor radio. Het Letterenfonds verstrekte de schrijfopdracht en het Mediafonds maakte de productie van de hoorspelen financieel mogelijk. 

Maria Stahlie en Niña Weijers

AVROTROS ging de samenwerking aan met de schrijfsters Maria Stahlie en Niña Weijers. Maria Stahlie won vele prijzen voor haar werk waaronder de Annie Romijn (Opzij) - literatuurprijs voor haar hele oeuvre in 2005. Zij werkte met regisseur Peter te Nuyl, bekend van series als Het Bureau, Bommel en De Hormoonfabriek. Niña Weijers vormde een team met Anne Lichthart. Meijers beleefde in 2014 een droomdebuut met haar roman De Consequenties dat diverse literaire prijzen won en ook de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015 haalde. Lichthart is zelf een scenarioschrijver voor radio die gepokt en gemazeld is en daarnaast veel regie-ervaring heeft. De afleveringen van Stahlie en Weijers bijten de komende twee weken het spits af in deze bijzondere serie.

Aflevering 1: Nicky beweegt hemel en aarde

De saamhorigheid tussen twee bevriende koppels komt op losse schroeven te staan als tijdens een etentje de broer van de gastvrouw opduikt. Hij is een vrijbuiter die het niet nauw neemt met de wet of met de waarheid. Hij heeft een baby van nog geen week oud bij zich. Hoe komt hij aan dat kind? Wat voert hij in zijn schild?

Script: Maria Stahlie

Regie: Peter te Nuyl

Techniek: Frans de Rond

Met: David Lucieer, Iris van Geffen, Lotje van Lunteren, Alwin Pulinckx en Guy Clemens.

Beluister de aflevering

Beluister en download de aflevering in de RSS-feed

Beluister en download de podcast in iTunes

Aflevering 2: Alles is wind, alles is adem

In 'Alles is wind, alles is adem' is Hanna op zoek naar de waarheid over een vliegtuig dat in 2017 verdween. Haar grootmoeder kwam om bij de ramp. Ze vind de zwarte doos in een kelder op Curacao en samen horen we de laatste uren van de bemanning en de passagiers. Een piloot die zich overgeeft aan meditatie, een moeder die aan haar zoontje uitlegt hoe groot de kans op neerstorten is door middel van een appeltaart en het verhaal van de oma van Hanna die bang is nooit meer een boek te zullen schrijven. Komt de waarheid door het vinden van de zwarte doos boven tafel? 

Script: Niña Weijers

Regie: Anne Lichthart

Techniek: Frans de Rond

Met: Marleen Stolz, Nadja Hüpscher, Bartho Braat, Hannah van Lunteren, Felix Osinga, Guido Pollemans, Ignario Petronilia, Erik van Welzen, Bas Lindenkamp en Lonneke Dort.

Beluister de aflevering

Beluister en download de aflevering in de RSS-feed

Beluister en download de podcast in iTunes

Uitzendingen 

De serie telt zes afleveringen en start vrijdag 4 november. De uitzendingen zijn iedere vrijdag te beluisteren van 00:00 tot 00:30 uur (vroege zaterdag) op NPO Radio 1 en terug te luisteren via avrotros.nl/radiodrama.

Deel dit artikel