Radiomaker Tom Mulder is op 2 januari op 72-jarige leeftijd overleden. De radiocoryfee had vele successen, onder meer bij de TROS. Hij wordt in 1969 in eerste instantie bekend als Klaas Vaak  en presenteerde zijn eerste programma bij de toenmalige piratenzender Radio Veronica. In 1973 verhuisde hij naar de TROS. 

50 pop of een Envelop en Ren je Rot 

Mulder werd het gezicht en de stem van 'de TROS op 3' en presenteerde op de bestbeluisterde dag (donderdag) van Hilversum 3. Hij deed programma's die grote successen waren, zoals de Havermoutshow, 50 pop of een Envelop en Nachtwacht. Mulder was ook te zien in het televisieprogramma Ren je Rot en hij presenteert in 1983 Te land, ter zee en in de lucht. In 2004 won Mulder de Marconi Oeuvre Award

Na zijn tijd bij de TROS was hij actief voor het eerste commerciële radiostation in Nederland, Cable One.In 1991 ging de presentator aan de slag bij Radio 10 Gold, waar hij programmadirecteur werd. In die functie wist hij het radiostation uit de financiële problemen te halen. 

Amerikaanse manier van radiomaken

Radioman Erik de Zwart noemt Mulder "onnavolgbaar" en benadruk dat Mulder van grote invloed is geweest op de Nederlandse radio. "Hij introduceerde de Amerikaanse manier van radiomaken in Nederland, eerst bij Radio Veronica later bij TROS. Hij maakte verschrikkelijk grappige radio met zijn Amerikaanse intonatie. Hij zette echt een andere stem op. Hij was daarmee een fenomeen die later door anderen werd geïmiteerd, maar er was maar één origineel."

Mulder is inmiddels in Laren gecremeerd. Mulder is 72 jaar geworden. Hij is overleden na een kort ziekbed, stelt De Zwart.

Deel dit artikel