Het Amsterdam Museum restaureert het meesterwerk 'De overlieden van de Handboogdoelen' van Bartholomeus van der Helst uit 1653. Op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht wordt de laatste hand aan het werk gelegd en het publiek mag meekijken.

Het werk is geschilderd door een van de grootste portrettisten van de Gouden Eeuw: Bartholomeus van der Helst. Daarnaast zijn ook de geportretteerden uit die tijd niet onbekend, met onder andere voormalig burgemeester Jan van de Poll, brouwer Albert Dircksz Pater en de beroemde cartograaf en uitgever Joan Willemsz Blaeu. 

De restauratie maakt deel uit van de Special Exhibition op TEFAF die het Amsterdam Museum dit jaar mag organiseren. Het thema van de tentoonstelling is restauratie. Naast het werk van Van der Helst zijn nog vier grote schutters- en regentenstukken te zien die recent gerestaureerd zijn. Ook is het zestiende-eeuwse zilver (een staf, een keten en een drinkhoorn) dat te zien is op het schilderij van Van der Helst te bewonderen. 

De restauratie van Van der Helsts monumentale doek bevindt zich in de laatste fase en op donderdag 15 en vrijdag 16 maart is op TEFAF te zien hoe het restaureren van zo'n eeuwenoud schilderij in zijn werk gaat. 

Deel dit artikel