Oud-voetballer, tv-presentator en sportcommentator Frank Kramer is op 73-jarige leeftijd overleden. De markante Kramer, die onder meer AVRO's Sportpanorama, Hints en Boggle presenteerde, liet nog een boodschap achter: "Mensen, het was mooi. U wordt allemaal hartelijk bedankt." Kramer was al enige tijd ziek.

Kramer heeft een veelzijdige carrière gehad. Hij was een buitenbeentje, een voetballer die in een oude Eend (2CV) naar de trainingen kwam en nog tijdens zijn voetballoopbaan een hit scoorde met de groep Full House. Met de cover 'Standing on the inside' werd de tweede plaats in de Top 40 bereikt. Hij was opgeleid tot leraar Duits en ook nog enige tijd werkzaam als steward.

AVRO's Sportpanorama en Eurosport

Nadat hij was gestopt als voetballer werd hij presentator van AVRO's Sportpanorama, de allereerste sportrubriek op de Nederlandse televisie. Het programma was vanaf september 1957 tot 1999 één keer per maand te zien op woensdagavond. Daarna vervolgde Kramer zijn tv-loopbaan bij de KRO met de Frank Kramer Show, het presenteren van Hints en later Boggle.

Zijn afscheid bij Eurosport, na 24 jaar, werd memorabel. Zijn laatste wedstrijd moest hij becommentariëren middenin de nacht. Het betrof een duel uit de Amerikaanse competitie MLS en de beledigde Kramer negeerde in zijn commentaar de wedstrijd volledig. Slechts één keer noemde Kramer de naam van een speler. Dat gebeurde na de 1-0. "Dit is weer die Martínez, die heeft de onhebbelijke gewoonte om altijd als ik aan het woord ben te scoren." Verder vulde hij de tijd met anekdotes, gedichten, liedjes en analyses over onder meer de effectenbeurs.

Deel dit artikel