Vorige week verscheen bij uitgeverij Cossee de nieuwe roman van de Zuid Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee, die is vertaald door Peter Bergsma. Meesterlijk toont Coetzee in zijn boek de stroeve liefde tussen een Poolse concertpianist en de elegante Beatriz, die de avances van de pianist lang afweert. Wil je kans maken op een exemplaar van De Pool? Beantwoord dan de prijsvraag hieronder.

De Pool 

Ze ziet de Pool voor het eerst wanneer hij het podium op schrijdt, een buiging maakt en plaatsneemt achter de Steinway; een lange man met opvallende zilveren manen. Zij zit in het organisatiecomité dat hem heeft uitgenodigd in Barcelona, voor een van zijn controversiële vertolkingen van Chopin. Na het concert, in een restaurant, spreken ze traag Engels. Voor haar houdt het daar op, zijn interpretatie van zijn landgenoot Chopin kon haar toch al niet bekoren. Maar voor hem begint het pas. De pianist valt als een blok voor de elegante Beatriz – zeker twintig jaar jonger. Zij weert zijn avances eerst af, ze is geen vrouw die vreemdgaat. Maar als hij later terug is in Spanje om masterclasses te geven, en haar uitnodigt hem te bezoeken, gaat ze weifelend op het aanbod in.

Mislukte communicatie tussen man en vrouw
Meesterlijk toont Coetzee een stroeve liefde, die wordt geremd door barrières van taal, cultuur, leeftijd en sekse. En als de sceptische Beatriz op het punt staat te vertrekken, lijkt de Pool haar toch voor zich te winnen: ‘Lieve mevrouw,’ zegt hij, ‘herinner je je de dichter Dante Alighieri? Zijn Beatrice heeft hem nooit één woord gegund en hij is zijn leven lang van haar blijven houden.

Luister het voorleesfragment
De Pool zit vol met de mooiste muziek. In De Klassieke Bibliotheek leest Bart Oomen een fragment voor uit de roman.

Voorleesfragment
blockquote
Coetzee is niet zo maar een auteur. Hij is een een schrijvende magiër die je betovert en laat doorlezen, tot hij ook zijn laatste woord tot je heeft laten doordringen…
De Volkskrant
Coetzee.png
J.M. Coetzee
Coetzee.png

J.M. Coetzee

J.M. Coetzee (Kaapstad, 1940) schrijft romans, essays en verhalen. Hij won twee keer de prestigieuze Man Booker Prize, voor zijn romans Wereld en wandel van Michael K en In ongenade.

Nobelprijs
In 2003 ontving hij voor zijn oeuvre de Nobelprijs. Van de veelgeprezen Jezus-trilogie verscheen het laatste deel, De dood van Jezus, in 2018. Een jaar later verscheen de Elisabeth Costello-verhalenbundel De oude vrouw en de katten en ter ere van zijn tachtigste verjaardag publiceerde Uitgeverij Cossee in 2020 De foto’s van Jongensjaren, een unieke verzameling foto’s gemaakt door de jonge Coetzee.

Prijsvraag (verlopen)

Om kans te maken op De Pool van Coetzee hoeft u alleen antwoord te geven op de volgende vraag:

In welke novelle van J.M. Coetzee spelen de rechten van dieren een belangrijke rol?

De prijsvraag loopt t/m dinsdag 14 maart. De winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Deel dit artikel