Het geheim van de Meester team tourt dit seizoen ook langs de theaters met de reconstructies van de schilderijen van onder meer Van Gogh, Rembrandt en Rubens. Kom naar de opnames!

Theatertour

Het geheim van de Meester team gaat ook op tournee dit jaar! Vanaf 30 sep zijn ze live mét de reconstructies en alle kunstzinnige avonturen te zien en horen in de volgende theaters:

 • Zaterdag 30 september 2017 - Stadsschouwburg Utrecht - 20:00 uur
 • Donderdag 12 oktober 2017 - Theater de Vest Alkmaar - 20:15 uur
 • Dinsdag 17 oktober 2017 - De Meervaart Amsterdam - 20:15 uur
 • Vrijdag 3 november 2017 - De Goudse Schouwburg - 20:00 uur
 • Maandag 6 november 2017 - Het Nationale Theater Den Haag - 20:15 uur
 • Donderdag 9 november 2017 - Orpheus Apeldoorn - 20:00 uur
 • Woensdag 15 november 2017 - Schouwburg Ogterop Meppel - 20:15 uur
 • Zondag 19 november 2017 - Schouwburg Odeon Zwolle - 14:30 uur
 • Maandag 20 november 2017 - Leidse Schouwburg - 20:15 uur 
 • Woensdag 22 november 2017 - Wilminktheater Enschede - 20:00 uur
 • Vrijdag 24 november 2017 - Stadsschouwburg Nijmegen - 20:00 uur 
 • Donderdag 30 november 2017 - Schouwburg de Kunstmin Dordrecht - 20:15 uur

Acht meesterwerken

Het tweede seizoen van Het geheim van de Meester start op NPO 2 met een tweeluik, uitgezonden op 5 en 6 september, over een opmerkelijk werk van Vincent van Gogh. In 1886 schilderde Vincent van Gogh op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen een klassieke pose van twee worstelaars. Het werk was in de ogen van zijn docent onder de maat; hij werd teruggeplaatst van de schildercursus naar de tekenklas. Van Gogh vertrok met het doek naar zijn broer Theo in Parijs en gebruikte het als ondergrond voor een nieuw schilderij: 'het Stilleven met Akkerbloemen en Rozen'. Het team van Het geheim van de Meester reconstrueert beide schilderijen en reizen in het spoor van Van Gogh naar Parijs. Deze, en meer bijzondere verhalen, komen in het nieuwe seizoen van Het geheim van de Meester opnieuw tot leven.

Na vijf weken is het moment van de waarheid daar: het originele schilderij én de reconstructie hangen naast elkaar op zaal in het museum en de desbetreffende museumdirecteur beantwoordt die ene, prangende vraag: is het team er in geslaagd om het geheim van de meester te ontrafelen?

Teamleider Jasper Krabbé, kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, professor en materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman Berd Visscher werken, in volgorde van afleveringen, aan:

1. Vincent van Gogh - De Worstelaars / Stilleven met Akkerbloemen en Rozen

2. Frans Hals - Portret van Jacob Hendriksz Zaffius

3. George Hendrik Breitner - Meisje in witte kimono

4. Rembrandt – Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem

5. Peter Paul Rubens - Minerva overwint de onwetendheid

6. Carel Fabritius - ’t Puttertje

7. Carel Willink - Wilma

8. Claude Monet - Gezicht op de Prins Hendrikkade en de Kromme Waal in Amsterdam

Bekijk de trailer: https://www.avrotros.nl/het-geheim-van-de-meester/video/clip/trailer-het-geheim-van-de-meester-college/ 

Bijzondere verhalen

Achter ieder meesterwerk schuilt een bijzonder verhaal. Zo ontdekte restaurator en teamlid Michel van de Laar tijdens een eerdere restauratie van 'Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem' van Rembrandt van Rijn dat er iets bijzonders verborgen ligt in de verf: een haar van Rembrandt. Ook in de reconstructie wordt een haar teruggeplaatst. En niet zomaar een haar; een spannende zoektocht leidt naar een afstammeling van Rembrandt. Daarnaast staat het team voor een ongebruikelijke opdracht; Van de putjes in het schilderij '’t Puttertje' van Fabritius wordt vermoed dat deze zijn ontstaan door de enorme kracht van de ontploffingen tijdens de Delftse Donderslag, waarbij de schilder zelf het leven liet. En dus zit er niks anders op dan ook de reconstructie aan een ontploffing bloot te stellen…

TV

Aflevering één is een tweeluik: dinsdag 5 september 21.20 uur - NPO 2 en woensdag 6 september 21.20 uur - NPO 2.

De overige zeven afleveringen zijn te zien op dinsdag om 21:20 uur op NPO2.

avrotros.nl/hetgeheimvandemeester

Deel dit artikel