In deze video gaan we een minuut lang op reis in het werk ,en een fragment van het liefdesleven, van Pablo Picasso. Wat, of beter gezegd wie, zie je op het werk 'Femme en vert'? Een werk waarin de abstracte schilderkunst al heel duidelijke vormen aanneemt, en toch nog helder toont waar je precies naar kijkt. 

Pablo Picasso - Femme en vert

Kunstenaar: Pablo Picasso
Jaartal: 1909
Techniek: Olieverf op doek
Afmeting: 170 x 141 cm
Te zien in: Van Abbemuseum, Eindhoven

In 1909 ontwikkelen Pablo Picasso en Georges Braques een nieuwe stijl van schilderen: het kubisme. Ze gaan hierbij uit van een bepaald beeld uit de werkelijkheid, analyseren dit, ontleden het en bouwen het daarna weer op in een splinternieuwe compositie. Daarbij maken ze de vormen abstracter en combineren ze verschillende aanzichten in één beeld. 

Georges Braques
Glas op een Tafel, Georges Braques, 1909-10, Olieverf op canvas
Georges Braques

Het bijzondere is dat Picasso het centraal perspectief loslaat. Bij het centraal perspectief ligt het aandachtspunt in het midden van het schilderij. Deze vorm van compositie werd vaak gebruikt om diepte te creëren in het doek om zo de werkelijkheid goed weer te kunnen geven. Bij Picasso was dit anders. Hij zag het doek als een plat vlak waarop kleuren en vormen als zelfstandige elementen hun plek krijgen. Deze visie van Picasso vormt een eerste stap in de ontwikkeling naar de abstracte kunst. 

In ‘Femme en vert’ is het hoofd van zijn toenmalige vriendin, Fernande Olivier, het meest uitgewerkt. Picasso gebruikt geen platte vormen maar vormen die de ruimte lijken te vullen. De manier waarop hij licht en donker over het doek verspreid versterken dit effect. De linkerkant van de figuur onderscheidt zich duidelijk van de achtergrond. Aan de rechterkant zijn de vormen niet allemaal meer ruimtelijk te lezen. Het groen onder de arm kun je zien als bank of als kussen, maar de groene vlek boven de arm is niet meer te definiëren. Dit werk houdt op die manier een beetje het midden tussen een klassiek portret en een abstract schilderij. 

Fernande Olivier
Fernande Olivier
Fernande Olivier

Dit schilderij bevindt zich in de collectie van het Van Abbemuseum. Dankzij de nieuwe collectiepresentatie is het werk momenteel helaas niet in echt te bekijken. Wel hangt er een portret van Picasso (Buste van een Vrouw) waarin de ontwikkeling van de abstractie in zijn werk mooi is terug te zien.

Wil je meer te weten komen over abstracte schilderkunst, Pablo Picasso of de laatste tentoonstellingen? Vraag dan een gratis proefexemplaar aan van ons kunstmagazine MUZE. Het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor kunstliefhebbers en het grootste kunstmagazine van Nederland. Iedere editie staat boordevol interessante tentoonstellingen, exposities en de mooiste kunstprogramma's op radio en televisie.

Vraag een gratis MUZE aan

Deel dit artikel