Kroonprinses Amalia bereikt op 7 december 2021 de leeftijd van 18 jaar. Een belangrijke leeftijd omdat zij vanaf dan officieel koningin van Nederland mag worden. De eenmalige special ‘Amalia 18 jaar’ biedt een tv-portret in het leven van prinses Amalia: hoe ze als kind was, hoe ze nu is en wie ze wordt.

Wat houdt Amalia op 18-jarige leeftijd bezig en hoe combineert ze haar school en hobby’s met haar toekomstige rol als opvolger van koning Willem-Alexander? Dionne Stax spreekt met experts op het gebied van de Nederlandse monarchie, staatkunde en de Europese royalty om erachter te komen wat voor een koningin Amalia zal worden. En hoe bereidt Amalia zich daar zo goed mogelijk op voor? 

blockquote
Amalia moet zichzelf ontwikkelen. Ze moet fouten maken zoals haar vader haar toewenst.
Koningshuisdeskundige Justine Marcella

Amalia uit de publiciteit

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima Zorreguieta houden prinses Amalia zoveel mogelijk uit de publiciteit. Nu prinses Amalia de leeftijd van 18 jaar gaat bereiken zal daar verandering in komen en gaat ze zich serieus voorbereiden op haar toekomstige rol als koningin. Maar hoe doe je dat? Wat is de taakomschrijving? En wie leert haar dat?

Dionne-met-Marina-van-der-Wal-1280x720.jpg
Dionne Stax en opvoedkundige Marina van der Wal
Dionne-met-Marina-van-der-Wal-1280x720.jpg

Amalia op de basisschool en haar hockeyclub

Dionne spreekt met koningshuiskenner en journalist Rick Evers. Samen lopen ze door Wassenaar en Den Haag, plaatsen waar Amalia een groot en belangrijk deel van haar jeugd doorbracht. We komen meer te weten over het leven van Amalia op de basisschool en haar hockeyclub.

Hoe vrij kon ze daar zijn? Ook bezoeken ze Paleis Noordeinde, de toekomstige werkplek van Amalia. Rick legt hier uit welke werkzaamheden Amalia mag gaan oppakken.

Uitgesproken mening

Ook spreekt Dionne onder andere met couturier Edouard Vermeulen van Modehuis Natan in Brussel. Daar wordt duidelijk dat Amalia als jong meisje al een uitgesproken smaak heeft. Sterker nog, als 9-jarige prinses is ze mede-ontwerper van het blauwe jurkje dat ze droeg toen haar vader Willem-Alexander als koning werd ingehuldigd in 2013 (zie foto).

Inhuldiging-Willem-Alexander-koninklijke-familie-1280x1280.jpg
Inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013
Inhuldiging-Willem-Alexander-koninklijke-familie-1280x1280.jpg

Toelage Amalia

Peter Rehwinkel, staatsrechtkenner en schrijver van het boek over Amalia, vertelt wat de rol als troonopvolger precies inhoudt en hoe het zit met de toelage die Amalia heeft teruggegeven. Opvoedcoach Marina van der Wal vertelt hoe het is om als troonopvolger van jongs af aan te weten wat je lot is. Wat doet dat met een kind?

Amalia 18 jaar is op 7 december 2021 om 20.30 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Uitzending terugkijken op NPO Start

Deel dit artikel