Met de voorstelling ‘De eeuw van mijn moeder’ vertelt regisseur en artistiek leider van Het Nationale Theater Eric de Vroedt een persoonlijk en episch verhaal. Hij baseerde het op de persoonlijke reis van zijn moeder en haar migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Het is een verhaal over een levenslange worsteling met identiteit en de impact die dat op de familie heeft. Het monumentale theaterstuk, dat in totaal 3,5 uur duurt, wordt in drie delen uitgezonden bij AVROTROS op NPO 2.

Laat je via het verhaal van één vrouw en haar familie meenemen in de grote historische omwentelingen na de Tweede Wereldoorlog. Dertien acteurs, waaronder Esther Scheldwacht, Bram Coopmans, Romana Vrede en Mark Rietman, spelen mee in deze megaproductie. 

In ‘De eeuw van mijn moeder’ draait het om het leven van Winnie de Willigen. Haar leven wordt getekend door de koloniale samenleving van Nederlands-Indië, waarin ze werd geboren, en haar migratie naar Nederland. 

blockquote
De geschiedenis wordt vastgelegd, zoals we ook in de voorstelling de geschiedenis tonen
Eric de Vroedt, regisseur en artistiek leider van Het Nationale Theater

Als reactie op het lot van haar oma en moeder in het koloniale systeem streeft Winnie ernaar om ‘niet-Indisch’ te zijn. Terwijl haar zoon Ramses het verleden van zijn familie juist wil ontdekken, uitpluizen en onderzoeken. Wanneer blijkt dat zijn moeder niet lang meer te leven heeft probeert Ramses, een toonaangevende kunstenaar, haar leven te grijpen in een imposante kunstinstallatie. 

Eric de Vroedt is verheugd dat het theaterstuk door AVROTROS is geregistreerd. ‘Mijn moeder vond altijd dat ik ook films moest maken en uitgerekend bij dit project - een monument voor mijn moeder - wordt haar wens werkelijkheid. Met de registratie is een tijdelijk theaterstuk nu voor altijd terug te kijken. De geschiedenis wordt vastgelegd, zoals we ook in de voorstelling de geschiedenis tonen.’

Uitzendschema en terugkijken: De eeuw van mijn moeder

'De eeuw van mijn moeder' zie je op 6, 13 en 20 augustus 2021 om 22.10 uur op NPO 2. Na de uitzending op televisie zijn de drie delen hieronder terug te kijken via de blauwe buttons. 

Deel 1

De-eeuw-van-mijn-moeder-deel-1.jpg
Winnie bij Rodney in de toko
De-eeuw-van-mijn-moeder-deel-1.jpg

Winnie komt Toko Soerabaja binnenrennen. Ze is tijdens de opening van de tentoonstelling van haar zoon Ramses vertrokken uit het museum. Aan toko-eigenaar Rodney vertelt ze over de video-installaties en de re-enactments die ze zag. Over haar eigen aankomst in Holland met het schip de MS Sibajak in 1948 en over een familiediner vlak voor kerst in 1968.

Bekijk deel 1

Deel 2

De-eeuw-van-mijn-moeder-2-optie.jpg
Bron: Sanne Peper
De eeuw van mijn moeder
De-eeuw-van-mijn-moeder-2-optie.jpg

Samen met haar kleindochter Kimberly bezoekt Winnie de opening van de tentoonstelling. Maar na een kwartier loopt ze overstuur weg. Ramses blijft met de bezoekers in verwarring achter en start de live re-enactment van een explosieve avond in 1982, waarop zijn vader Lex en zijn moeder Winnie elkaar confronteren met de realiteit.

Bekijk deel 2

Deel 3

De-eeuw-van-mijn-moeder-deel-3-optie.jpg
Bron: Sanne Peper
De eeuw van mijn moeder
De-eeuw-van-mijn-moeder-deel-3-optie.jpg

Toko Soerabaja is omgebouwd tot een halve nachtclub. De hele familie is daar samengekomen, op zoek naar Winnie. Na de opening van de expositie komt Ramses de toko binnengelopen. Er volgt een heftige en intieme confrontatie tussen Ramses en Winnie over haar verleden, hun band en Winnie's vastberadenheid zich niet te laten behandelen voor haar kanker.

Bekijk deel 3

Deel dit artikel