Vandaag, 15 november 2018, vieren we de verjaardag van schrijver, politicus en wetenschapper Jan Terlouw. 87 jaar, en nog steeds voor veel mensen een grote inspiratiebron. Daarom kijken we vandaag weer een klein beetje mee in het leven van Terlouw.

Het touwtje uit de brievenbus

Jan Terlouw is nog steeds betrokken bij sociaal-maatschappelijke thema’s. Zijn pleidooi over het ‘touwtje uit de brievenbus’ in De Wereld Draait Door maakte veel los. Volgens de oud-politicus staat het touwtje uit de brievenbus voor vertrouwen. Hij vindt het belangrijk dat dat vertrouwen weer terugkomt in de samenleving. Eind 2017 nam EenVandaag Jan Terlouw mee in de lelijke eend, voor een mooi en inspirerend gespek.

Het is zo simpel

Een duurzame wereld. Dat is de droom en missie van Jan Terlouw. In de documentaire ‘Het is zo simpel’ roept de schrijver, politicus en wetenschapper op tot actie.

"Het is eigenlijk zo simpel. De zon straalt in een uur een hoeveelheid energie naar de aarde waar de mensheid een jaar genoeg aan zou hebben. In technische zin is het een peulenschil om zonne-energie te benutten", aldus Jan Terlouw.

De documentaire ‘Het is zo simpel’ geeft een exclusief kijkje in Terlouws leven en laat andere duurzame pioniers aan het woord, waaronder neuropsycholoog Margriet Sitskoorn, sterrenchef Joris Bijdendijk, Joos Ockels (weduwe van Wubbo) en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga. De documentaire werd uitgezonden tijdens de boekenweek met thema ‘Natuur’. Jan Terlouw schreef dit jaar het boekenweekessay ‘Natuurlijk’: een ode aan de natuur en een pleidooi voor duurzaamheid.

Bekijk de documentaire 'Het is zo simpel'