Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 op NPO Radio 1. 

Verzet bij de politie

Moffenknechten werden ze genoemd en dat is ook niet zo raar want het Nederlandse politieapparaat functioneerde in de Tweede Wereldoorlog onder Duits gezag. Zat je in de oorlog bij de politie dan was je fout. Dat die conclusie niet altijd terecht was beschrijft historicus dr. Hinke Piersma in haar boek Op eigen gezag, dat begin juni verschijnt. Zij legt dr Kelder uit dat er binnen een collaborerende organisatie ook ruimte was voor verzet, van grote tot kleine heldendaden.

Marktdynamiek in de zorg: een onvervulde droom

Groei voor goede ziekenhuizen ten faveure van ziekenhuizen die minder goed presteren. Dat is een van de gedroomde uitkomsten van marktwerking in de zorg. Niek Stadhouders toont in zijn proefschrift aan dat het nog steeds een droom is. In de praktijk rekenen zorgverzekeraars ziekenhuizen zelden af op hun prestaties. In dr Kelder en Co licht hij toe waarom échte marktdynamiek ver te zoeken is, en wat er beter kan.

Protest en rebellie in moderne tijden

We gaan bijna even vaak de straat op als in de roerige jaren zestig. Toch hebben we niet het gevoel dat de tijden van peace, love en wijde pijpen herleven. Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we in protest komen veranderd. We gaan allemaal naar dezelfde demonstratie, om vervolgens totaal verschillende standpunten door de straten te schreeuwen. In een klimaatmars lopen bijvoorbeeld voor- en tegenstanders van kernenergie gebroederlijk naast elkaar. Professor Jacquelien van Stekelenburg praat met dr Kelder over modern protest.

Luister terug: Protest en rebellie in moderne tijden

Zaterdag 4 mei om 13.00 op NPO Radio 1. 
dr Kelder en Co

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: dr. Hinke Piersma, dr. Niek Stadhouders, prof. dr. Jacquelien van Stekelenburg 

Deel dit artikel