Vanuit het CODA Museum in Apeldoorn taxeert expert Jan Beekhuizen een vijzel van 25 kilo.

De eigenaar had een apotheek in Groningen, zijn vader ook en die had een aantal vijzels staan. Een antiquair kwam in de apotheek en bood nog een veel grotere te koop aan voor 10.000 gulden. Daar is meneer op ingegaan. Inmiddels is de apotheek verkocht, maar de vijzels heeft de familie meegenomen. Deze heeft wel 20 jaar in de apotheek gestaan, hij weegt maar liefst 25 kilo. Een paar honderd meter verderop in Groningen was apotheek Sissing, de apotheek van de vader van presentator Frits Sissing.

Expert Jan Beekhuizen vertelt dat de vijzels werden gemaakt door geschut- en klokkengieters. Dit soort vijzels werd niet thuis gebruikt, maar door apothekers. Soms voor de sier op de toonbank, of vast in een blok op het werkblad van de apothekers om er poeders voor de pillen in te malen. Vooral het grote het formaat van deze vijzel is bijzonder. De vijzel is gemaakt door Johannes Borchhardt.

De naam die op de buitenzijde is aangebracht is Hendrerk Ubbens. Hij was een drogist in Groningen. Bijzonder is dat de vijzel ook volledig gedateerd is. Vaak liet men zo’n vijzel maken als men afgestudeerd was als apotheker, dan liet men er ook een specifieke datum bij zetten. Zo’n vijzel was onder andere een statussymbool.

Deel dit artikel