De maatschappelijke verantwoordelijkheid (of niet) van de maker.

In de VondelCS serie 'Off the Record' voert het publiek een eerlijk gesprek met relevante gasten over onderwerpen uit de media. We doen dit offline, voeren geen debat en zetten niks op scherp. Wel is er volop ruimte voor vragen en twijfel. 
 
Hoe 'woke' moet het werk van kunstenaars en mediamakers zijn? Is het de verantwoordelijkheid van de maker om maatschappelijke thema's aan te kaarten in zijn of haar werk? Deze vragen werden zaterdag 11 januari gesteld tijdens de eerste aflevering van Mondo, de nieuwe VPRO talkshow over kunst en cultuur. Aan tafel zaten Philip Huff, Arnon Grunberg, Akwasi en Wieke ten Cate. Het gesprek ging ongeveer zo: 

Philip Huff: "Het is de taak van de kunstenaar om in zijn werk kritisch te reflecteren op maatschappelijke onderwerpen" Arnon Grunberg: "'Nee, want dat zit de creativiteit van de maker en de authenticiteit van het werk in de weg." Akwasi: "Maar als je het nieuws volgt wil je toch iets doen tegen al die oneerlijkheid? Die macht heb je!"
 
Op 27 februari gaan we dieper in op dit gesprek met het publiek en 3 mediamakers die binnen hun werk bezig zijn of worden geconfronteerd met dit vraagstuk:
Maud Wiemeijer; bedenker en scenarioschrijver van de lesbische BNNVARA serie ANNE+, die bijdraagt aan emancipatie van de LHBTI gemeenschap. Maar wanneer is een serie inclusief genoeg? 
Pete Wu; schrijver van het boek 'De bananengeneratie' ziet en vertelt de verhalen die in de mainstreammedia worden overgeslagen.
Samya Hafsaoui; tv-maker en schrijver, merkt dat haar afkomst steeds onderdeel wordt van haar werk, of ze dat nu wil of niet.

Blijf op de hoogte via het Facebook event!

Ik reserveer een gratis ticket!

Over Off the Record
Tijdens deze meet ups worden actuele hoogtepunten uit de media in een open en veilige sfeer offline besproken. Meedoen is gratis maar je moet wel een gezonde dosis empathie bezitten. Last but not least: We tolereren geen racisme, seksisme en andere rottige ismes. 

Deel dit artikel