Zelfstandig journalisten vertellen 6 februari in VondelCS hoe zij ruimte maken voor verhalen die ze écht belangrijk vinden.

Een journalistieke carrière begint meestal niet met een krabbel op een contract maar op een inschrijfformulier van de Kamer van Koophandel. Steeds meer journalisten werken als freelancer. Dat is geen gemakkelijke opgave. Uit onderzoek blijkt dat veertig procent van de Nederlandse freelancejournalisten niet of nauwelijks rondkomt.

Ondanks deze situatie zijn er nog steeds zelfstandigen die tijdsintensieve en prijswinnende journalistiek bedrijven. Ontdek 6 februari hoe freelancers ruimte maken voor verhalen die zij belangrijk vinden en hoe ze hun geld verdienen met kwaliteitsjournalistiek. Verschillende sprekers leggen uit wat cruciale elementen zijn voor de freelancepraktijk van een moderne journalist.

Op het podium

Frederique de Jong
Gespreksleider, host van de Follow The Money-podcast Frederique Vraagt Door. Voorheen presentator BNR & NOS.

Margot Smolenaars
Freelancejournalist die schrijft over het rauwe Rotterdam en jeugdzorg. Smolenaars doet onder andere onderzoek naar 'de ripper van Rotterdam', een seriemoordenaar die in de jaren 90 prostituees om het leven bracht.

Olivier van Beemen
Freelancejournalist en onderzoeker. Van Beemen doet al zes jaar onderzoek naar Heineken in Afrika en deed ontluisterende onthullingen. Hij won onder meer een Tegel voor zijn onderzoek. 

Diewertje Kuijpers
Freelancejournalist bij onderzoekscollectief SPIT. Kuijpers schrijft onder andere over de defensie- en veiligheidssector voor Follow the Money.

Mark Deuze
Hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam.

Erwin van ’t Hof
Co-auteur van het boek De nieuwe journalist en co-host van De Pegelpodcast.

Sjoerd Arends
Co-auteur van het boek De nieuwe journalist en co-host van De Pegelpodcast.

Meerjarig project
De bijeenkomst vormt de afsluiting van een meerjarig project. De organisatoren, Sjoerd Arends en Erwin van ’t Hof, deden onderzoek naar de groeiende groep freelancejournalisten in Nederland. Ze deelden hun resultaten in De Pegelpodcast, artikelen voor diverse media en een boek: De nieuwe journalist – Van traditioneel naar modern freelancen.

Ik wil hierbij zijn!

Start: Het programma start om 20:00 uur, inloop is vanaf 19:30 uur.

Samenwerking
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Villamedia en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Auteursfonds Reprorecht.

Deel dit artikel