Wat is de toekomst van digitale kunst in een kunstwereld waarin digitaal werk nog lang niet altijd serieus genomen wordt? Van 2 t/m 10 november is de expositie 'ART FWRD: On Technology' gratis te bezichtigen in VondelCS tussen 10:00 - 17:00.

De invloed van nieuwe media & technologie heeft de manier waarop we kunst maken en beleven ingrijpend veranderd. Hoe gaan kunstenaars en programmeurs/curatoren om met deze nieuwe vormen zoals internetkunst, virtual reality, CGI (computer generated imagery), Artificial Intelligence, video en experimentele media? Musea gebruiken nieuwe media nu vooral ter promotie van werk, om zo een unieke en optimale ervaring voor hun bezoeker te creëren. Maar waarom kiezen ook kunstenaars ervoor om met digitale technologieën te werken en het penseel te laten liggen? Hoe heeft de intrede van digitaal werk de ervaring van de bezoeker veranderd? En is het de rol van de kunstenaar of de curator om een kritische bespiegeling te leveren op de techniek die ze gebruiken of tentoonstellen? Maar ook: voor wie is kunst straks toegankelijk en welke rol speelt technologie en internet hier in?

Blijf op de hoogte van nieuwtjes rondom deze expo via  het Facebook evenement. 

De expo bestaat uit bestaat uit:

Generatieve kunstwerken van Harm van den Dorpel
Interactieve werk van Jasmijn Visser
VR-kunst van Geoffrey Lillemon 
Lilian Stolk met een selectie van Insta Face Filters

Harm van den Dorpel maakt installaties en sculpturen tot werken op papier, internetkunst en computer gegenereerde werken; de praktijk omvat het allemaal. Technologie speelt een grote rol in zijn kunstwerken en is een hulpmiddel om het begrip van onze ervaring te vergroten. Hij wil kunstwerken maken die niet alleen de technologie die we in ons dagelijks leven gebruiken, maar ingaan op hoe deze technologie gefaciliteerd wordt en hoe we deze door middel van verschillende interfaces gebruiken. Van den Dorpels werken zijn onder meer tentoongesteld in MoMA PS1 en the New Museum in New York, Ullens Center for Contemporary Art in Beijing, Museum of Modern Art in Warschau, ZKM Karlsruhe en bij Upstream Gallery in Amsterdam.

Geoffrey Lillemon werkt met digitale media op verschillende platforms en projecten waarbij hij technische innovatie verbindt met romantische tragedie, visuele demagogie en hypersensationalisme. De neonkleurige digitale werelden die Lillemon creëert zijn romantisch met een donkere ondertoon. Hij heeft onder meer opdrachten gedaan voor Dazed and Confused, Diesel, TEDX en Tate Modern en en heeft samengewerkt met Diane Martel voor popacts als Miley Cyrus, MGMT en Nicki Minaj. 

The Hmm is een ‘real-life Tumblr’, een platform/netwerk met een interesse in hedendaagse beeldcultuur. Ze organiseren regelmatig avonden waar verschillende sprekers met uiteenlopende achtergronden op hoge snelheid al scrollend digitale beeldcultuur verkennen. Het team van The Hmm bestaat uit Lilian Stolk, Margarita Osipian en Marco Wessel.
 

ART FWRD kwam tot stand in samenwerking met Stichting CS1, Kunsthalle Amsterdam en WOW Amsterdam.

ART FWRD is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

Deel dit artikel