Technologie en nieuwe media ontwikkelen zich razendsnel. In de kunsten ontstaat hierdoor een multidimensionale, digitale stroming: een vrijwel onontgonnen en onbekend gebied van exponentiële mogelijkheden en experiment. In deze tentoonstelling maak je kennis met VR-kunst, internetkunst, Instagramkunst, computer generated kunst en meer. Met werk van: Kate Cooper, Ali Eslami & Klasien van de Zandschulp, Harm van den Dorpel, Geoffrey Lillemon, Lilian Stolk van The Hmm en Jasmijn Visser.

De tentoonstelling ‘ART FWRD: on technology’ opent tijdens Museumnacht met een debat over de toekomst van digitale kunst. Onder leiding Yuki Kho met onder andere Bas Hendrikx, oprichter en artistiek directeur van Kunsthalle Amsterdam en Margarita Osipian, medeoprichter van ‘The Hmm’. Daarnaast kun je kennismaken met de toekomst van een nieuwe muziekgenre ‘Algorave’: DJ Timo Hoogland codeert een live algoritme set met live gecodeerde visuals. 

De invloed van nieuwe media & technologie heeft de manier waarop we kunst maken en beleven ingrijpend veranderd. Hoe gaan kunstenaars en programmeurs/curatoren om met deze nieuwe vormen zoals internetkunst, virtual reality, CGI (computer generated imagery), Artificial Intelligence, video en experimentele media? Musea gebruiken nieuwe media nu vooral ter promotie van werk, om zo een unieke en optimale ervaring voor hun bezoeker te creëren. Maar waarom kiezen ook kunstenaars ervoor om met digitale technologieën te werken en het penseel te laten liggen? Hoe heeft de intrede van digitaal werk de ervaring van de bezoeker veranderd? En is het de rol van de kunstenaar of de curator om een kritische bespiegeling te leveren op de techniek die ze gebruiken of tentoonstellen? Maar ook: voor wie is kunst straks toegankelijk en welke rol speelt technologie en internet hier in?

Het programma van de Museumnacht bij VondelCS is tevens de opening van de ART FWRD expositie, die tot en met 10 november gratis te bezichtingen is in VondelCS.

Meer over het Museumnacht programma bij VondelCS

Harm van den Dorpel maakt installaties en sculpturen tot werken op papier, internetkunst en computer gegenereerde werken; de praktijk omvat het allemaal. Technologie speelt een grote rol in zijn kunstwerken en is een hulpmiddel om het begrip van onze ervaring te vergroten. Hij wil kunstwerken maken die niet alleen de technologie die we in ons dagelijks leven gebruiken, maar ingaan op hoe deze technologie gefaciliteerd wordt en hoe we deze door middel van verschillende interfaces gebruiken. Van den Dorpels werken zijn onder meer tentoongesteld in MoMA PS1 en the New Museum in New York, Ullens Center for Contemporary Art in Beijing, Museum of Modern Art in Warschau, ZKM Karlsruhe en bij Upstream Gallery in Amsterdam.

Geoffrey Lillemon werkt met digitale media op verschillende platforms en projecten waarbij hij technische innovatie verbindt met romantische tragedie, visuele demagogie en hypersensationalisme. De neonkleurige digitale werelden die Lillemon creëert zijn romantisch met een donkere ondertoon. Hij heeft onder meer opdrachten gedaan voor Dazed and Confused, Diesel, TEDX en Tate Modern en en heeft samengewerkt met Diane Martel voor popacts als Miley Cyrus, MGMT en Nicki Minaj. 

Ali Eslami is Virtual Reality kunstenaar. Eslami is geïnteresseerd in menselijke perceptie en cognitieve wetenschap en ontwikkelt VR ervaringen om zo nieuwe wegen te ontdekken in dit opkomende medium. In 2016 ontving zijn VR project de IDFA DocLab prijs voor Best Immersive Non-fiction. Klasien van de Zandschulp werkt als interactief kunstenaar en ontwerper. Ze ontwerpt participatieve ervaringen waarbij het digitale en fysieke met elkaar versmelten en onderzoekt daarmee sensorische ontwerpen, rituelen en menselijke interactie binnen hedendaagse technologie.

Kate Cooper was onlangs artist-in-residence bij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Haar werk is tentoongesteld over heel de wereld waaronder in Tate Modern in Londen, Sonic Acts Amsterdam, the International Center of Photography in New York, het Stedelijk Museum Amsterdam, Palais de Tokyo in Parijs en Whitechapel Gallery in Londen. 

The Hmm is een ‘real-life Tumblr’, een platform/netwerk met een interesse in hedendaagse beeldcultuur. Ze organiseren regelmatig avonden waar verschillende sprekers met uiteenlopende achtergronden op hoge snelheid al scrollend digitale beeldcultuur verkennen. Het team van The Hmm bestaat uit Lilian Stolk, Margarita Osipian en Marco Wessel.
 

ART FWRD kwam tot stand in samenwerking met Stichting CS1, Kunsthalle Amsterdam en WOW Amsterdam.

ART FWRD is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

Deel dit artikel