In het kader van 50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland organiseert ROSE stories op 30 september een talkshow waarin ruimte is voor alle verhalen rondom deze bijzondere periode. De talkshow is onderdeel van grootschalig project, waarbij ROSE stories in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid door Nederland trekt om verhalen en archiefmateriaal rondom 50 jaar Marokkaanse migratie naar Nederland op te halen.

Op 14 mei 1969 werd een wervingsverdrag getekend tussen Marokko en Nederland. Hierop vertrokken zo’n 3.000 mannen naar Nederland om banen te vervullen. Nu, 50 jaar verder en met alweer de derde generatie op de middelbare scholen, kunnen we terugkijken op een veelbewogen tijd. 

Een tijd waarin de Marokkaanse gemeenschap in Nederland uitgroeide tot ruim 400.000 mensen. Waarin couscous de Hollandse keukens veroverde en de HEMA een hoofddoek opnam in haar assortiment. Waarin politici Khadija Arib orde op zaken stelt in de Tweede kamer en voetballers als Ibrahim Afellay en Abdelhak Nouri de harten van menig sportliefhebber sneller deden kloppen. 

Ja, er is geen twijfel over mogelijk: de Marokkaanse en Nederlandse cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verweven geraakt. 

De afgelopen vijftig jaar staan bol van geleefde ervaringen en onvertelde verhalen. Verhalen over de reis naar Nederland, en de reis erna: het vestigen op een nieuwe plek, in een nieuw land. Verhalen met betrekking tot sociaal leven, cultuur, tradities en de gezamenlijke toekomst. Verhalen die het verdienen om gehoord en vastgelegd te worden voor de huidige en toekomstige generaties. 

In de talkshow 'Fayage - De Reis' zullen enkele Marokkaans-Nederlandse tafelgasten met elkaar en de presentator in gesprek gaan over 50 jaar Marokkanen in Nederland en hun persoonlijke verhalen en ervaringen delen met het publiek. Na afloop van het gesprek aan tafel is er de ruimte voor het publiek om verhalen te delen. Het wordt een interactieve avond, waarbij we gezamenlijk herinneringen ophalen en terugkijken op 50 jaar Marokkaanse migratie naar Nederland. 

Datum: 30 september
Tijd: 19:00 - 20:00

Aanmelden is gratis en kan door te mailen naar Jamila

Fayage
 
Fayage

De talkshow ‘Fayage - De Reis’ is onderdeel van het programma Fayage - de reis: 50 jaar Marokkaanse migratie naar Nederland. Bij dit grootschalige project reist ROSE stories, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, door Nederland om bij mensen thuis verhalen op te halen rondom deze bijzondere periode. We zijn op zoek naar verhalen in alle soorten en maten, om op deze manier een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de afgelopen 50 jaar. Wilt u uw verhaal delen of heeft u archiefmateriaal dat u met ons wilt delen? Neem dan contact met ons op via jamila[at]rosestories[dot]nl of maak na afloop van de talkshow een afspraak, we komen dan bij u langs! 

Deel dit artikel