In deze aflevering van Beter! wil Sevda uit de bijstand komen en een winkeltje beginnen en richt Corine een COPD lotgenotengroep op. Leefstijlcoach Meriel laat Jolanda zien hoe je op een makkelijke manier een gezonde lunch kunt maken. En lukt het Tony en Natasja nu echt om te stoppen met roken? 

Hoeveel wordt er gerookt in Nederland?

In volksbuurten steekt men bovengemiddeld vaak een sigaret op. 

  • De helft van de mannen van 25 tot 45 jaar met alleen basisonderwijs rookt. Dat is ruim drie keer zoveel als mannen met een HBO of wetenschappelijke opleiding. 
  • Praktisch opgeleiden roken ook vaker dagelijks. Van de praktisch opgeleiden 25% tegen 9% van de theoretisch opgeleiden. 
  • Ook zwaar roken (minstens 20 sigaretten per dag) komt meer voor onder praktisch opgeleiden. 6% van hen is een zware roker, terwijl zwaar roken onder de theoretisch opgeleiden nauwelijks voorkomt. 
A5 Corina bij de huisarts.jpg
Corina bezoekt huisarts Kees Pricker
A5 Corina bij de huisarts.jpg

Er worden net zoveel stoppogingen gedaan, maar het lukt de bewoners van volkswijken veel minder vaak om het vol te houden. Er is een grotere kans op terugval wanneer er zorgen zijn. En in een volkswijk is meer stress. Daarnaast oordelen mensen in volkswijken vaak positiever over roken en is er minder sociale druk om te stoppen. 

De voorspelling is dat het percentage rokers in volkswijken in 2040 drie keer zo groot is als elders.

Over Beter!

Inwoners van Nederlandse volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder, vergeleken met de bewoners van andere wijken. In Beter! helpt presentatrice Antoinette Hertsenberg vier bewoners van de volkswijk Voorstad in Deventer om gezonder te leven. 

Benieuwd hoe het nu gaat met Sevda, Tony, Corina en Jolanda? Binnenkort vind je op deze website video’s met updates over de vier bewoners.

Muziek uit Beter!

Deze aflevering van Beter! zie je maandag 23 mei 2022 om 21.25 uur op NPO 1. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.  

Deel dit artikel