Gaat het Tony lukken de Holterberg te beklimmen? En komen de gasten van de COPD-lotgenotenbijeenkomst van Corina wel opdagen? Jolanda heeft al een paar stappen gezet richting een gezonder leven en Sevda maakt een ommetje met leefstijlcoach Meriel.

Is gezondheid een maatschappelijk of individueel probleem?

We hebben in de afgelopen maanden gezien dat het verre van eenvoudig is om je leefstijl aan te passen en om prioriteit te geven aan je gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat mensen er wel in slagen om lichaamsgewicht kwijt te raken, maar dat de meesten na vijf jaar meer wegen dan toen ze begonnen. Ook blijkt dat het volgen van leefstijlinterventie niet leidt tot grote gezondheidswinst. Er zijn bescheiden succesjes na vijf jaar, maar alleen bij permanente begeleiding. 

Daarnaast kan leefstijlinterventie leiden tot stigmatisering. Mensen kunnen een negatief zelfbeeld en een verstoorde relatie met voeding krijgen. Het lijkt alsof mensen zelf schuldig zijn aan hun slechte gezondheid. En daarmee wordt de verantwoordelijkheid bij het individu gelegd. 

A6 Tony en Antoinette Holterberg2.jpg
Antoinette en Tony onderaan de Holterberg
A6 Tony en Antoinette Holterberg2.jpg

De vraag is of dat terecht is in een samenleving waarin het als geheel niet goed gaat. De helft van de volwassenen heeft overgewicht. Eén miljoen mensen heeft diabetes type 2. En 47% van de mensen beweegt niet genoeg. Verleidingen zijn altijd en overal aanwezig. Kun je op individueel niveau oplossen wat maatschappelijk gezien ontspoort? 

Oplossingen?

Antoinette spreekt met Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Ook is ze hoogleraar ‘Wetenschap, beleid en maatschappelijke impact, in het bijzonder in de zorg’ aan de Universiteit van Leiden. Kan zij uitleggen waarom er zoveel gezondheidsverschillen zitten tussen volkswijken en andere wijken? En wat zijn haar aanbevelingen?

blockquote
Wat we nu eigenlijk doen is gewoon maatschappelijke verwaarlozing
Jet Bussemaker

Bussemaker ziet de directe relatie tussen schulden, stress en gezondheid. Volgens haar investeren we nog te weinig in een gericht preventiebeleid, wat zorgt voor een inefficiënte aanpak van de gezondheidszorg. Waar ligt volgens haar de verantwoordelijkheid om het probleem op te lossen? En zouden er wettelijke normen gesteld moeten worden? 

Ook gaat Antoinette aan tafel met de plaatselijke huisarts Kees Pricker en leefstijlcoach Meriel Hendriks. Zij gaven Sevda, Tony, Corina en Jolanda begeleiding bij het verbeteren van hun leefstijl. Wat is ze bijgebleven? Wat waren hun mooiste en moeilijkste momenten? 

Hoe gaat het nu?

Benieuwd hoe het nu gaat met Sevda, Tony, Corina en Jolanda? Binnenkort vind je op deze website video’s met updates over de vier bewoners.

Muziek uit Beter!

Deze aflevering van Beter! zie je maandag 6 juni om 21.25 uur op NPO 1. Of kijk de uitzending (terurg) via NPO Start.  

Deel dit artikel