Inwoners van Nederlandse volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder, vergeleken met de bewoners van andere wijken. In Beter! helpt presentatrice Antoinette Hertsenberg vier bewoners van de volkswijk Voorstad in Deventer om gezonder te leven.
Ze krijgen daarbij hulp van de plaatselijke huisarts Kees Pricker en leefstijlcoach Meriel Hendriks. Het team huurt een ruimte in de Wijkvereniging De Driehoek als uitvalsbasis.
Tony, Sevda, Jolanda en Corina
In deze eerste aflevering maken we kennis met de vier hoofdpersonen. Ze laten zien hoe zij leven en welke keuzes zij maken op het gebied van gezondheid. Tony is slechts 41 jaar maar rijdt al in een scootmobiel, Corina kampt na veel roken met COPD, Sevda ervaart als alleenstaande moeder veel stress en Jolanda is gewend aan heel veel suiker.
Ze willen allemaal een gezonder leven gaan leiden, maar dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig. In Voorstad is roken binnenshuis nog heel normaal, wordt een snack weigeren gezien als aanstellerij en is het elke maand de vraag of je rond kunt komen. De inwoners van de volkswijk ervaren meer stress, roken meer, bewegen minder en eten ongezonder dan in andere wijken.
Hoe gezond is Nederland?
Hoewel Nederland hoort bij de gezondste landen ter wereld, is de gezondheid in ons land niet eerlijk verdeeld. Als je een hoger inkomen hebt dan heb je zo'n 71 gezonde jaren. Voor een lager opgeleid persoon is dat 57 jaren. Deze mensen hebben dus 14 fitte gezonde jaren minder.
Meer gezondheidsverschillen:
- Overgewicht komt bij 51% van alle Nederlanders voor, maar in een volkswijk heeft 66% van de bewoners overgewicht.
- Bij jongeren tussen de 4 en 18 jaar is het verschil nog groter: 1 op de 5 jongeren van de laagste inkomensgroep heeft overgewicht tegenover 1 op de 10 bij de inkomens daarboven.
- Medicijngebruik is bij de laagst opgeleide groep bijna twee keer zo hoog als bij de hoogst opgeleide groep.
- Van de praktisch opgeleide heeft 14% diabetes. Bij theoretisch geschoolden is dit 3%.
- Lager opgeleiden hebben twee tot drie keer vaker COPD.
- En mensen in de laagste inkomensgroep hebben ruim 3x zo vaak te maken met psychische klachten dan mensen in de hoogste inkomensgroep.
In een volkswijk wonen veel mensen met een lager inkomen dichtbij elkaar. Daar zie je dat hoe je woont, welk werk je doet, leefstijl, laaggeletterdheid, armoede en schulden invloed hebben op de gezondheid van mensen.
Deze eerste aflevering van Beter! zie je maandag 25 april om 21.25 uur op NPO 1. Of kijk de uitzending via NPO Start.