In deze aflevering van Beter! wil Tony zijn scootmobiel vervangen voor een fiets, gaat Sevda met Antoinette gezond koken voor de buurt, bespreekt Jolanda haar voedingsdagboekje met leefstijlcoach Meriel en zoekt Corina met Antoinette een vervanging voor haar slaatjesverslaving.

Waarom is bewegen belangrijk?

Bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Door te bewegen gaat je bloeddruk omlaag en wordt de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol verbeterd. Daarnaast worden je spieren ontwikkeld en worden ze goed in het oppikken van brandstof uit je bloed. Hierdoor heb je minder kans op diabetes type 2. 

A2 Meriel en Tony.jpg
Leefstijlcoach Meriel en Tony op zijn scootmobiel
A2 Meriel en Tony.jpg

Door voldoende beweging zet je je hart en bloedvaten aan het werk waardoor ze sterker worden en dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Na het bewegen voel je je fitter, energieker en je slaapt beter. En bij regelmatig bewegen blijft je gewicht beter op pijl.

  • In Nederland beweegt 50% van de mensen voldoende en in de volkswijken is dit slechts 30%. 
  • Kinderen in volkswijken bewegen meer dan kinderen van hoogopgeleide ouders, mogelijk doordat ze zelf naar school lopen of fietsen en meer buiten spelen. Maar die voorsprong slaat om in een achterstand als ze boven de 12 jaar oud zijn. Dan bewegen jongeren uit volkswijken juist minder. 
  • Minder dan 50% van de kinderen met een laag gezinsinkomen sport wekelijks tegenover 76% van de kinderen met een hoog gezinsinkomen.
  • Ook volwassenen met lage inkomens sporten minder. Zo’n 40% van hen zegt nooit te sporten tegenover 5% van de hoogste inkomens.
Over Beter!

Inwoners van Nederlandse volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder, vergeleken met de bewoners van andere wijken. In Beter! helpt presentatrice Antoinette Hertsenberg vier bewoners van de volkswijk Voorstad in Deventer om gezonder te leven. 

Muziek uit Beter!

Deze aflevering van Beter! zie je maandag 2 mei 2022 om 21.25 uur op NPO 1. Of bekijk de uitzending via NPO Start.  

Deel dit artikel