In deze aflevering van Beter! stapt Tony na een lange tijd weer op de fiets, Antoinette organiseert een theeproeverij voor Jolanda, Corine is teleurgesteld over de begeleiding en leefstijlcoach Meriel krijgt geen contact met Sevda. 

Wat zijn de gevolgen van stress?

Maar liefst 21% van de mensen met een lagere sociaaleconomische status lijdt aan chronische stress, angst of depressie. Daarnaast hebben ze drie keer zoveel psychische klachten dan mensen in de hoogste inkomensgroep. 

Een van de factoren die het leven in een volkswijk ongezond maken is stress. Je krijgt chronische stress van geldzorgen, wonen in een slechte woning, werkloosheid, overlast in de buurt, ingewikkelde post of een afspraak bij de dokter. 

A3 Corina met vriendin frietje.jpg
Corina deelt haar teleurstelling over de begeleiding
A3 Corina met vriendin frietje.jpg

Langdurige stress kan fysiek leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en een verminderd afweersysteem. Ook geestelijk heeft het invloed zoals concentratieproblemen, depressiviteit, angst en moeite met plannen en organiseren en impulsief gedrag. 

Al deze klachten kunnen er dan weer voor zorgen dat je minder gezond gaat eten, meer gaat roken, geen overzicht meer hebt over je uitgaven en afspraken en je medicatie vergeet te slikken. 

Over Beter!

Inwoners van Nederlandse volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder, vergeleken met de bewoners van andere wijken. In Beter! helpt presentatrice Antoinette Hertsenberg vier bewoners van de volkswijk Voorstad in Deventer om gezonder te leven. 

Muziek uit Beter!

Deze aflevering van Beter! zie je maandag 9 mei 2022 om 21.25 uur op NPO 1. Of bekijke de uitzending (terug) via NPO Start.  

Deel dit artikel