Waarom is blauw een koninklijke kleur? In de tweede aflevering van het AVROTROS-programma De kleuren van Caspers onderzoekt Charlotte de vele facetten van de kleur blauw: van het kostbare lapis lazuli in de mantel van Maria tot het hemelse blauw van Yves Klein. 

Adellijk blauw

Tot ver in de middeleeuwen vind je weinig blauw in schilderijen, zelfs de mantel van Maria was nog zwart of rood. Die verkleurde pas naar het vertrouwde blauw vanaf de 12e eeuw. De Franse koning Lodewijk VII koos voor adellijk blauw in zijn familiewapen. Vanaf dat moment kreeg de kleur blauw veel meer aanzien. 

Raymond-van-Poitiers.jpg
Raymond van Poitiers (de buigende man) ontvangt koning Lodewijk VII van Frankrijk in Antiochië
Raymond-van-Poitiers.jpg

Het blauwe azuriet

Azuriet is een mineraal. Als je deze steen fijn stampt, krijg je blauw poeder waarmee je kunt schilderen. Het is een van de lievelings pigmenten van Charlotte, maar het is vrij lastig om mee te schilderen.

Het blauw van Yves Klein

Charlotte bekijkt het kunstwerk 'L'accord Blue' van Yves Klein, de meester van blauw. Blauw was de lievelingskleur van zijn vriendin en het is daarom niet gek dat deze kleur zo expliciet te zien is in zijn werken. 

Het-blauw-van-Yves-Klein.jpg
 
Het-blauw-van-Yves-Klein.jpg

De aflevering over de kleur blauw zie je dinsdag 28 juni om 22.20 uur bij AVROTROS op NPO 2. Daarna kun je de uitzending bekijken via NPO Start

Deel dit artikel