Goud is de gedroomde grondstof van pracht en praal. Het is warm en magisch. In de zesde aflevering van het AVROTROS-programma De kleuren van Caspers onderzoekt Charlotte de vele facetten van de kleur goud: van het tijdloze goud uit de prehistorie tot het hemelse goud in de Paltskapel in Aken.

Goud maakt contact

Vanaf het eerste moment dat Charlotte met goud ging werken, raakte ze er verliefd op. Niet alleen om de kleur zelf, maar omdat je kunt spelen met de reflectie van het licht. 

Goud brengt veel leven in een kunstwerk. Iets waar het vroeger ook voor werd gebruikt, denk aan de Middeleeuwse kunst, iconen of werken die in donkere ruimtes stonden met alleen kaarsen als lichtbron. Ook achterin de kamer of kerk, maakt het goud contact met mensen. Je ziet het zelfs vanuit je ooghoek. 

Charlotte-Caspers-goud.jpg
De kleuren van Caspers - Goud
Charlotte-Caspers-goud.jpg

Onsterfelijk en tijdloos

Goud is pure schoonheid uit de aarde. Het reageert niet chemisch, het is super stabiel. En het kan tot in het eindige worden gerecycled. Op het moment dat de aarde ontstond was al het goud er al. En het zal niet meer of minder worden.

Een van de heel weinige stukken goud die we uit de prehistorie in Nederland hebben is te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De halsring uit een aantal eeuwen voor Christus was waarschijnlijk van iemand die behoorde tot de Keltische elite. Het object werd in 1998 bij toeval gevonden in een tuintje in Heerlen. Welke waarde werd er vroeger aan dit gouden sieraad ontleent? 

Halsring-rijksmuseum-van-oudheden-goud.jpg
Detail van de prehistorische halsring uit het Rijksmuseum van Oudheden
Halsring-rijksmuseum-van-oudheden-goud.jpg

Hemels goud 

De Paltskapel in Aken is een prachtige gouden kapel die keizer Karel de Grote rond 792 liet bouwen als onderdeel van zijn residentie. Hij zocht over heel Europa naar bouwlieden die deze bouwvorm uit de oudheid konden maken.

Het vele goud lijkt in strijd te zijn met het Christelijke geloof waarin werelds bezit niet belangrijk zou moeten zijn. Maar dit goud heeft een symbolische betekenis en staat voor het hemelse. 

Paltskapel-aken-goud.jpg
Goud in de Paltskapel in Aken
Paltskapel-aken-goud.jpg

De aflevering over de kleur goud zie je dinsdag 26 juli om 22.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. Daarna kun je de uitzending bekijken via NPO Start.

Deel dit artikel