Rood staat voor het verlangen, de oorlog, de duivel, de politiek, de passie... maar bovenal staat de kleur voor de liefde. In de eerste aflevering van het AVROTROS-programma De kleuren van Caspers onderzoekt Charlotte de vele facetten van de kleur rood: van geplette luizen tot de dodelijke rode lippenstift van Koningin Elizabeth I.

Rood voor rijkdom

''Dit rood is gewoon 600 jaar geleden geschilderd, zo mooi!'' Charlotte bekijkt in het Groeningemuseum in Brugge naar haar favoriete kleur rood op het schilderij 'Madonna met kanunnik Joris van der Paele'. Het kunstwerk is geschilderd door een van de belangrijkste schilders van de middeleeuwen; Jan van Eyck.

De rode stof die Maria draagt op het schilderij was ongelofelijk duur om te maken. Het was alleen weggelegd voor koningen en de adel, het hoogste rood dat je kon vinden in die tijd. 

Sprankje schoonheid: de klaproos

De klaproos is een symbool voor alle gesneuvelde soldaten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Om hen te gedenken dragen Britten en Amerikanen elk jaar nog steeds deze bloem. Het enige sprankje schoonheid voor de jonge mannen in de loopgraven. 

Met rood trek je de aandacht, ook in de schilderkunst. Het mooiste rood haal je uit geplette luizen. In het lab gaat Charlotte aan de slag met de cochenilleluis en ontdekt hoe deze kleur rood ontstaat.

blockquote
Voor mij persoonlijk blijft rood een soort warmte, rood is geborgen.
Charlotte Caspers

Rood in de politiek 

Samen met historicus Dennis Bos bekijkt Charlotte verschlllende rode drukwerken. De rode vlag voor de socialisten, een rode flyer voor het communistisch manifest en een rode omslag voor een boek over de geschiedenis van omroep VARA.

In China is de kleur rood traditioneel een kleur die symbool staat voor voorspoed en geluk. De communisten spelen hier slim op in en maken dit hun partijkleur. De gemiddelde Chinees associeert rood namelijk met iets positiefs. 

Rode lippen

Koningin Elizabeth I was de ambassadeur voor de rode lippen. Deze koningin van Engeland leefde 450 jaar geleden. Het verhaal achter de rode lippen van Elizabeth heeft ook iets tragisch.

De lippenstift bevat pigmenten met zware metalen erin verwerkt. Wanneer Charlotte met deze pigmenten werkt, draagt ze handschoenen. Op het moment dat de koningin kwam te overlijden had ze meerdere verschijnselen die doen lijken op een loodvergiftiging... 

Koning-Elizabeth-I.-Kleuren-van-Caspers.jpg
Het 'Darnley Portret' van Elizabeth I, koningin van Engeland
Koning-Elizabeth-I.-Kleuren-van-Caspers.jpg

De aflevering over de kleur rood zie je dinsdag 21 juni om 22.20 uur bij AVROTROS op NPO 2. Daarna kun je de uitzending bekijken via NPO Start

Deel dit artikel