Waar komt de uitdrukking een blauwtje lopen vandaan en waarom is Charlotte zo onder de indruk van het authentieke middeleeuwse blauw? In 'Verder kijken met Caspers' duikt Charlotte nog dieper in de wereld van de kleur blauw.

Een blauwtje lopen

De uitdrukking 'een blauwtje lopen' komt van een paar eeuwen terug en betekent blauwe schenen oplopen, omdat je bent afgewezen door de vader van het meisje met wie je graag verkering wilt. Was de vader het er niet mee eens, dan schopte hij als het ware tegen de schenen van de jongen.

Verder kijken met Caspers

In 'Verder kijken met Caspers' gaat Charlotte in gesprek met zes mensen uit totaal verschillende vakgebieden. Door hun ogen kijkt ze naar kleur aan de hand van door haar gasten meegenomen afbeeldingen.

 

Elke aflevering nemen bij de diaprojector plaats: taalkenner Wim Daniëls, ontwerper Florentijn Hofman, marketingprofessor Laurens Sloot, muziekproducer Ronald Molendijk, bioloog Stephan van Duin en regisseur van de serie Michiel Galle. 

Verder-kijken-met-Caspers-blauw-water.jpg
Lichtgevende dieren
Verder-kijken-met-Caspers-blauw-water.jpg

Lichtgevende blauwe dieren

Samen met bioloog Stephan van Duin bekijkt Charlotte een bijzonder tafereel. In de foto hierboven zie je lichtgevende dieren die in het water leven, ook wel zeevonk genoemd. Overdag zul je ze niet tegenkomen, maar als de zon ondergaat kunnen deze diertjes blauw licht uitzenden. Dat doen ze alleen als ze gestoord worden, als je met je hand door het water gaat of als er een golf omslaat.

Deel dit artikel