De gans met de gouden eieren, vergulde boeken en de gouden kever. In 'Verder kijken met Caspers' duikt Charlotte nog dieper in de wereld van de kleur goud.

Opvallend en camouflerend

Goud is een zeldzame kleur in de natuur. Toch bestaat er een gouden kever. Hij komt uit de familie van de scarabee. Deze komen over heel de wereld voor in verschillende kleuren. Bioloog Stephan van Duin legt uit hoe de kever aan deze kleur komt. 

Waarom de kever goud is weten we niet helemaal. Misschien om soortgenoten te kunnen herkennen. Ook weerspiegelt het goud de omgeving, waardoor hij juist minder op kan vallen. Daarnaast kan de de spiegeling en glinstering van het goud een desoriënterend effect hebben, handig om vijanden af te schudden. 

Gouden-kever-verder-kijken-met-caspers.jpg
De gouden kever in De kleuren van Caspers
Gouden-kever-verder-kijken-met-caspers.jpg
Verder kijken met Caspers

In 'Verder kijken met Caspers' gaat kunstenaar en kunsthistoricus Charlotte Caspers in gesprek met zes mensen uit totaal verschillende vakgebieden. Door hun ogen kijkt ze naar kleur aan de hand van door haar gasten meegenomen afbeeldingen.

 

Elke aflevering nemen bij de diaprojector plaats: taalkenner Wim Daniëls, ontwerper Florentijn Hofman, marketingprofessor Laurens Sloot, muziekproducer Ronald Molendijk, bioloog Stephan van Duin en regisseur van de serie Michiel Galle. 

Deel dit artikel