Taco Dibbits en Joris Bijdendijk zijn in België, een land met twee verschillende culturen maar verbonden door hun nationale drank: bier. Joris laat zien hoezeer de Belgische ziel in het bier en op het bord is terug te vinden. Taco zoekt de overeenkomsten en de verschillen tussen de Vlaamse en de Nederlandse kunst. 

De peper en zout van het bier

Taco en Joris beginnen hun reis op het platteland. Na het plukken van de smaakmaker van het bier, de hop, proeven Joris en Taco een biertje bij de chef-kok van het bier, Kris Langouche. De hop is cruciaal om het bier op smaak te brengen. En hop is zelfs terug te vinden in de Sint-Bertinuskerk van Poperinge.

De nationale schilder van België

Wat Rembrandt is voor Nederland is Rubens voor België. Maar waar Rembrandt voor de burgers schilderde, schilderde Rubens voor de kerk. In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen zijn nog enorme altaarstukken van Rubens te zien. 

Rubens-Kruisafneming.jpg
Joris Bijdendijk en Taco Dibbits voor Rubens schilderij 'Kruisafneming' (1610)
Rubens-Kruisafneming.jpg

Eén van die werken is Rubens ‘Kruisafneming’ (1610), dat je kunt zien als de Nachtwacht van België. Ook dit schilderij is namelijk geschilderd in opdracht van de kloveniers, die de stad beschermden. 

Rembrandt maakte de Nachtwacht voor het clubhuis van de kloveniers met de kloveniers zelf als onderwerp, terwijl Rubens in het katholieke Vlaanderen zijn werk schilderde voor de kerk met Christus als onderwerp. Om voor te bidden en om het lijden van Christus in te beelden en mee te voelen.  

Kunst kathedraal: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Taco neemt Joris mee naar de bouwplaats die het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen nu nog is. Op 24 september 2022 opent het museum zijn deuren, na een verbouwing van dertien jaar. Taco en Joris nemen een voorproefje in de enorme museumzalen en het depot. 

Koninklijk-Museum-voor-Schone-Kunsten-zaal.jpg
Zaal in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen
Koninklijk-Museum-voor-Schone-Kunsten-zaal.jpg

Curator Koen Bulckens vertelt dat op de hoge muren van de “Antwerpse eregalerij” de ‘Aanbidding der Koningen’ van Rubens komt te hangen, een werk waarop Maria, Jezus en de drie koningen te zien zijn. Taco merkt het verschil op met de eregalerij in het Rijksmuseum met de Nachtwacht, waarop juist de burgers te zien zijn. Het verschil tussen twee maatschappijen. 

Voor het katholieke Vlaanderen betekent dat dat de schilderijen in het museum hun originele functie verliezen, vertelt Koen. Ze zijn oorspronkelijk gemaakt om te communiceren met een hogere macht en in het museum hangen ze als kunst. Een grote verandering, ook in de manier waarop mensen er naar kijken. 

Paardenvissen-Joris-Bijdendijk.jpg
Joris Bijdendijk vist naar garnalen
Paardenvissen-Joris-Bijdendijk.jpg

Paardenvissen

Joris neemt Taco mee naar de kust, waar ze met paarden de zee ingaan om garnalen te vissen. Dit resulteert in de ultieme garnalensoep met bier bij chef-kok Willem Hiele. Zijn restaurant zit in het oude vissershuisje van zijn grootouders, die ook paardenvissers waren.

Het harde vissersleven was in het Nederland van de 19e eeuw een inspiratiebron voor kunstenaars. Taco vertelt dat veel schilders daarom naar zee trokken. Zo schilderde de kunstenaars van de Haagsche School in Scheveningen de hardwerkende vissers. 

Joris-Bijdendijk-Taco-Dibbits-Stephan-Vanfleteren.jpg
Joris Bijdendijk, Taco Dibbits en Stephan Vanfleteren
Joris-Bijdendijk-Taco-Dibbits-Stephan-Vanfleteren.jpg

De deuren gaan open bij Stephan Vanfleteren

In het zuiden van België ontmoeten Taco en Joris een bekende Belgische kunstenaar, de fotograaf Stephan Vanfleteren. Hij laat niemand toe in zijn atelier, maar maakt voor Taco en Joris een uitzondering. 

De keuken in met Sergio Herman

In Antwerpen maakt chef-kok en Nederbelg Sergio Herman een bijzonder gerecht waarin bier smaken verbindt. Taco en Joris bezoeken hem in zijn restaurant in Antwerpen. Sergio vertelt over hoe zij in het restaurant bier schenken en gebruiken en over het verschil tussen België en Nederland.

Gerecht-Sergio-Herman.jpg
Gerecht Sergio Herman
Gerecht-Sergio-Herman.jpg

De vijfde aflevering van De kok en de directeur zie je zondag 7 augustus 2022 om 19.20 uur op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.

Deel dit artikel