In het AVROTROS-programma 'De kok en de directeur' reizen Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum en Joris Bijdendijk, sterrenchef van restaurant Rijks, samen door diverse landen. Gedreven door de smaken, kunst, architectuur en geschiedenis inspireren ze elkaar met smakelijke kunstuitingen en monumentale gerechten.

Kunstenaars en chefkoks

In elk land ontmoeten Dibbits en Bijdendijk kunstenaars en chefkoks. Ze dwalen rond in musea en keukens, in depots en bij boeren. Zo maken ze kennis met prachtige kunst en met nationale, culinaire gerechten en ingrediënten. Want wat is de rol van de citroen in de kunst én keuken op Sicilië? En zie je de rijke mix van culturen die Suriname kenmerkt ook terug op het bord en in de musea? 

Suriname-kunst-de-kok-en-de-directeur.jpg
Bijdendijk, kunstenaar Paul Woei en Dibbits in Suriname
Suriname-kunst-de-kok-en-de-directeur.jpg

Het (smaak)palet van elk land

Eten én kunst zijn in staat een brug te slaan tussen mensen, landen en culturen. Zo is bier in België een verbindend element. In Zweden vormt de fika, het moment waarbij mensen samen pauze nemen voor koffie of thee en vaak iets zoets, het hoogtepunt van de dag. De natuur vormt in Zweden de inspiratiebron voor zowel verse gerechten als indrukwekkende kunst.

In Slovenië speelt honing een centrale rol op beide gebieden. En in Frankrijk verdiepen de gastheren zich in de vraag: welke invloed had de Franse revolutie op zowel het eten als de kunst?

Suriname-De-kok-en-de-directeur-algemeen.jpg
Dibbits en Bijdendijk in Suriname: cassave
Suriname-De-kok-en-de-directeur-algemeen.jpg

De kok en de directeur

Elke aflevering van De kok en de directeur beginnen Dibbits en Bijdendijk in het Rijksmuseum, waar een schilderij of object het uitgangspunt vormt voor de ontdekkingsreis.

De kok en de directeur zie je vanaf zondag 10 juli 2022 om 19.20 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Deel dit artikel