Frank Lammers en Guus Meeuwis reizen af naar de grote stad New York. De stad waar Bruce Springsteen een aantal van zijn meest legendarische albums opnam en waar hij een lied schreef over zinloos politiegeweld tegen een weerloze immigrant. Later ontmoet Frank Jersey girl Maureen van Zandt. Ze gaan langs bij een rocker die de Jersey sound mee heeft genomen naar de Big Apple.

In New York is Bruce Springsteen ontdekt door John Hammond. Hij tekende daarmee zijn eerste platencontract bij Columbia Records. Bovendien is het de stad waar de familie Springsteen in 1652, als immigranten uit Nederland, voet zetten op Amerikaanse bodem. Voor Springsteen is New York een inspiratiebron voor de vele wereldhits die hij schreef.

American Skin

Terwijl Guus liedjes schrijft op zijn hotelkamer, brengt Frank een bezoek aan Kadiatou Diallo, de moeder van Amadou Diallo die door 41 politieschoten om het leven werd gebracht. Sinds Amadou om het leven is gekomen, vecht zijn moeder tegen dit onrecht. De jonge man werd op 4 februari 1999 van zijn leven beroofd, terwijl zijn droom om in Amerika te wonen pas net was begonnen. De vier politieagenten zijn vrijgesproken. Springsteen heeft een nummer geschreven over zinloos politiegeweld, genaamd Amarican Skin ofwel 41 shots.

Guus & Frank
Guus & Frank
Guus & Frank

Jersey Shore

Guus geniet van de rust in Central Park als Frank op bezoek gaat bij Steve Conte, zanger van The New York Dolls. Steve heeft onlangs een album uitgebracht onder het platenlabel van rocklegende Steven van Zandt. De muzikale roots van Conte liggen net als die van Bruce Springsteen en Steven van Zandt aan de Jersey Shore, maar inmiddels heeft hij die sound meegenomen naar The Bronx. De rockzanger woont daar samen met en Nederlandse vrouw en hun twee kinderen.

Op een hele speciale locatie,  Mulberry Street Bar, ontmoet Frank Lammers de vrouw van Steven van Zandt. Dit is de straat waar heel veel films en series zijn opgenomen., waaronder The Sopranos waar Maureen van Zandt in acteerde. Frank wordt na het gesprek met mevrouw Van Zandt door het Little Italy van New York rondgeleid.

Webster Hall

Webster Hall

Buiten op straat ziet Frank Guus weer. Ter voorbereiding van Guus zijn concerten in New York, gaan ze samen naar het concertgebouw waar hij in november optreed. Met een beetje zenuween betreed Meeuwis de zaal van het concertgebouw. De plakkende vloer geeft Guus meteen een welkom thuis gevoel. Hij is klaar om in november op te treden in Webster Hall New York.

Uitzending woensdag 22 juni 2022 om 20.25 uur op NPO 3!

Bekijk Glory Days

Muziek uit de aflevering

Deel dit artikel