De eerste reacties op de dramaserie Het jaar van Fortuyn, veel kijkers smullen.

De reacties op de nieuwe dramaserie Het jaar van Fortuyn stroomden binnen op social media na afloop van de eerste aflevering. Hieronder vind je een kleine selectie van de eerste reacties.

Bijna een miljoen kijkers 

Vrijdag keken bijna 1 miljoen mensen, goed voor een zesde plek in de top 25 van best bekeken programma’s van die dag. Eveneens was het onderwerp trending op Twitter. Zo is er veel lof voor Jeroen Spitzenbergen als Pim Fortuyn en Ramsey Nasr die schittert als PvdA-lijsttrekker Ad Melkert. Veel bewondering is er ook voor Fedja van Huêt als Mat Herben. 

AD televisierecensent Angela de Jong is enthousiast: “Het jaar van Fortuyn is een geweldige serie. (…) Ramsey Nasr is briljant als de weinig flamboyante, zeg maar gerust sukkelige Ad Melkert. Hij ís het gewoon, zelfs als je hem op zijn rug ziet als hij over het Binnenhof loopt, met die opgetrokken schouders in dat slobberige pak. (...) Maar de verrassing van de serie is wat mij betreft Mat Herben van Fedja van Huêt. Het is een regelrechte vondst om hem als alwetende verteller op te laten treden.“ 

Fedja van Huêt als Mat Herben | Het jaar van Fortuyn

Ook in de bijrollen zijn volgens De Jong een feest van herkenning: “Harry Mens niet te vergeten. (...) Niek Barendsen kopieert diens hese stem en ongeïnteresseerde toontje perfect. Mocht de echte Harry eens een zondagje vrij willen van Business Class of stilletjes met pensioen willen, weet RTL wie ze kunnen bellen.”

Niek Barendsen als Harry Mens
blockquote
Pim zou zeggen: vooruit dan maar
 

Harry Mens reageert zelf ook op de serie: "Ik vond de eerste aflevering best wel aantrekkelijk. Wel erg toegespitst op Melkert, niet bepaald de grootste vriend van Pim. Maar Pim zou na zoveel jaar gezegd hebben: vooruit dan maar."  

Meer lezen over de personages en de acteurs

 

Op Twitter werd er volop gereageerd en was zelfs een tijd trending.

Een greep uit de reacties:

 #hetjaarvanfortuyn Wat een acteertalenten #RamseyNasr, zo treffend, ik ben benieuwd naar het slotgesprek, de ruzie tussen Ad Melkert en Pim Fortuyn, na de verkiezingen olv Paul Witteman.

Jeroen Spitzenberger als Pim Fortuyn: mooi, Ramsey Nasr als Ad Melkert: geweldig, maar absoluut hoogtepunt in de eerste aflevering van #hetjaarvanfortuyn voor mij: Niek Barendsen als Harry Mens.

Eerste aflevering #hetjaarvanfortuyn is goed gespeeld, goed geschreven, en geeft een goed tijdsbeeld! Dossiervreter Ad Melkert tegenover de flamboyante Pim Fortuyn, die de vinger op alle zere plekken van Paars legt. Echt knap gedaan door @AVROTROS

Gisteren begonnen aan het #JaarvanFortuyn. Wat een geweldige serie! Direct drie afleveringen verslonden via @NLziet en vandaag waarschijnlijk de laatste twee binchen. 

Ik was wat sceptisch over een Nederlandse politieke dramaserie, maar #hetjaarvanfortuyn is echt steengoed. Briljant gemonteerd.

Echt tweeps. #HetJaarVanFortuyn. Gaat dat zien! Van de eerste tot de laatste seconde. Wát een serie. #PimFortuyn#tip

Wat een trefzekere en eigentijdse bewerking van een invloedrijke en onstuimige periode uit de recente politieke geschiedenis! Respect voor de goede benadering van Fortuyn, Melkert en Herben. #hetjaarvanfortuyn

De tweede aflevering is vrijdag 1 april te zien op NPO 1. Kun je niet wachten? Binge dan de hele serie op NPO Plus. 

Kijk hier de eerste aflevering 

Deel dit artikel