In de dramaserie Het jaar van Fortuyn staat de verkiezingsstrijd in 2002 centraal, tussen de flamboyante nieuwkomer Pim Fortuyn en PvdA-lijsttrekker Ad Melkert, beoogd opvolger van minister-president Wim Kok.

In de jaren ’90 met de Val van de Muur lijkt het in de wereld voor altijd goed te gaan, ook in Nederland. De welvaart neemt een hoge vlucht; iedereen heeft geld. Ook het politieke landschap lijkt rust en vooruitgang uit te stralen met acht jaar Paars. Paars levert internationaal veel aanzien op. Het is hét voorbeeld voor de Derde Weg, het midden waar links en rechts elkaar gevonden hebben. 

Mat Herben is de verteller in de serie en vat de ontwikkelingen samen

De zomer van 2001

Er lijkt Ad Melkert niets in de weg te staan om de nieuwe premier van Nederland te worden. Hij staat bekend als een slim politicus en een taai onderhandelaar, maar heeft echter ook een wat saai, afstandelijk imago. 

En daar is Pim Fortuyn: Met zijn uitgesproken standpunten, directe manier van communiceren en zijn flamboyante persoonlijkheid. Hij is verfrissend temidden van die saaie politici. 

Britney: Ad Melkert tegenover Pim Fortuyn

Pim Fortuyn sluit zich aan bij de nieuwe partij Leefbaar Nederland. Fortuyn wil weinig concessies doen aan zijn eigen ideeën. Dat geeft de nodige wrijving, niet alleen in het bestuur, maar ook binnen de partij. 

We gaan dat varkentje wassen
blockquote
En toen werd alles anders
 

Met de vliegtuigen die zich in de Twin Towers boren, lijkt de vrolijkheid en de onbezorgdheid, die de nineties zo kenmerkten, voorgoed achter ons te liggen. Het brengt dit een schokgolf teweeg, die ook in Nederland voelbaar is. 

Lees meer over 9/11 op NPO Kennis

In november 2001 wordt Fortuyn met 89% van de stemmen gekozen als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Met de slogan 'At your service!' accepteert hij zijn ambt. Wat volgt is een verkiezingsstrijd die zijn weerga niet kent.

Uitzending vrijdag 25 maart 2022 om 21.30 uur op NPO 1 (Daarna is de uitzending tot vrijdag 6 mei terug te zien op NPO Start). De gehele serie is vanaf 25 maart te zien op NPO Plus.

Deel dit artikel