Eind 2001 schieten lokale Leefbaar partijen als paddenstoelen uit de grond. Ze hebben als gemene deler hun afkeer van de zogenaamde achterkamertjes politiek die de woonomgeving onleefbaar zou maken.

Landelijk en lokaal lijsttrekker

Zo wordt ook Leefbaar Rotterdam opgericht door onder meer docent geschiedenis en biologie Ronald Sørensen. Hij ziet de spanningen in het klaslokaal en daarbuiten toenemen. De gevestigde politieke partijden lijken problemen niet werkelijk serieus te nemen. In Fortuyn vindt Sørensen een charismatische leider en hij vraagt zijn stadgenoot, die sterk in de belangstelling staat, als lijsttrekker. Zo doet Pim Fortuyn mee aan de landelijke én lokale verkiezingen. 

Migratiebeleid

Zorg, onderwijs en veiligheid kondigden zich aan als thema’s voor de kamerverkiezingen. Vooral door Fortuyn komt daar het migratiebeleid bij. Melkert wil stelling nemen over de groeiende migratieproblemen, maar Kok houdt dit tegen: het onderwerp ligt te gevoelig. 

Migratiebeleid

Een interview in de Volkskrant zorgt voor ophef. Fortuyn noemt de islam "een achterlijke cultuur" en zegt dat Nederland een vol land is. Toen hem werd voorgehouden dat hij dat laatste niet mocht zeggen van zijn partij, antwoordde hij met: 

blockquote
Nou, daar moest ik me maar eens niet zoveel meer van aantrekken.
 

Naar aanleiding van het artikel, steekt er een storm van protest op. En er volgen vele en grove dreigementen aan het adres van Fortuyn. Leefbaar Rotterdam ontvangt vergelijkbare dreigmail. Mensen zagen het verschil niet tussen Leefbaar Nederland en Leefbaar Rotterdam.

Melkert kan zich niet langer stilhouden en wordt gedwongen zich uit te spreken. 

Nederland word wakker!

De Nacht van Fortuyn

Ondertussen overlegt het bestuur van Leefbaar Nederland in een nachtelijk crisisoverleg of Fortuyn nog kan aanblijven als lijsttrekker. Dit wordt bekend als De Nacht van Fortuyn. Daar houdt hij zijn 5 voor 12-monoloog. Fortuyn wordt uit de partij gezet. Bij Leefbaar Rotterdam blijft hij wel de lijsttrekker.

De nacht van Fortuyn

Uitzending vrijdag 1 april 2022 om 21.30 uur op NPO 1 (Daarna is de uitzending tot vrijdag 6 mei terug te zien op NPO Start). De gehele serie is te zien op NPO Plus.

Deel dit artikel