De genomineerden voor de Zilveren Nipkowschijf 2022 zijn: BOOS This is The Voice (BNNVARA), de dramaserie Het Jaar van Fortuyn (AVROTROS) en de documentaire van Nadia Moussaid Mijn vader de gelukszoeker (VPRO). Een speciale vermelding gaat naar het Eurovisie Songfestival 2021 (AVROTROS).

De jury: De dramaserie Het jaar van Fortuyn toont op weergaloze wijze hoe Nederland in het tragische jaar 2002, waarin de eerste politieke moord in meer dan honderd jaar plaatsvindt, voorgoed verandert. De hoofdpersonages, de provocatieve columnist Pim Fortuyn en de bedachtzame PvdA-lijsttrekker Ad Melkert in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen worden uitstekend vertolkt door respectievelijk Jeroen Spitzenberger en Ramsey Nasr. Ook Fedja van Huêt als Mat Herben heeft een glansrol in de vijfdelige AVROTROS-serie.

Oudste televisieprijs

De Zilveren Nipkowschijf is de oudste televisieprijs van Nederland, toegekend sinds 1961 door een jury bestaande uit de gezamenlijke Nederlandse mediajournalisten en -critici. 

Meer over de andere genomineerden, de jury en overige categorieën. 

Nipkowschijf

Het jaar van Fortuyn kun je terugkijken op NPO Plus.

Het jaar van Fortuyn kijken

 

Jubileumeditie

De Zilveren Nipkowschijf 2022 is bestemd voor het beste tv-programma of de beste tv-maker, in de periode tussen 1 mei 2021 en 1 mei 2022. De winnaars worden op donderdag 16 juni bekend gemaakt tijdens de feestelijke zestigjarige jubileumeditie van de Zilveren Nipkowschijf in aanwezigheid van veel oud winnaars bij Beeld & Geluid in Hilversum. Later dit jaar eert Beeld & Geluid de winnaars van de Ere Zilveren Nipkow en de Ere Zilveren Reissmicrofoon met een portret in de Wall of Fame. 

Deel dit artikel