De gebeurtenissen waarop Het jaar van Fortuyn is gebaseerd spelen zich 20 jaar geleden af. Hoe zat het ook alweer? En waar kennen we de acteurs van?

Ramsey Nasr als Ad Melkert
Ramsey Nasr transformeert naar Ad Melkert
Ramsey Nasr als Ad Melkert

Ad Melkert is partijleider van de PvdA van 2001 tot 2002 en lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 en daarmee de opvolger van Wim Kok. Berucht is het televisiedebat op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen, waarin Melkert Fortuyn met tegenzin feliciteerde met zijn verkiezingsoverwinning in Rotterdam. Eerder was hij minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en ontwikkelde de zogenaamde ‘melkertbanen’ om langdurig werklozen aan werk te helpen door gesubsidieerde banen met uitzicht op een vaste baan.

Ramsey Nasr is naast acteur, dichter, schrijver, essayist, librettist, vertaler en regisseur. Hij was van 2009 tot 2013 Dichter des Vaderlands. Als televisie-acteur speelde hij onder meer in Overspel, Oogappels en IM. Voor IM, dramaserie over de liefdesrelatie tussen Connie Palmen en Ischa Meijer, waarin hij de rol van Ischa Meijer vertolkte, ontving hij een Gouden Kalf.

jeroen-pim.jpg
Jeroen Spitzenberger speelt Pim Fortuyn
jeroen-pim.jpg

Pim Fortuyn is van 1990 tot 1995 bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij was eerder lid van de PvdA en VVD en werd later lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Fortuyn wil weinig concessies doen aan zijn eigen ideeën. Dat geeft de nodige wrijving. Spindoctor van Leefbaar Nederland Kay van de Linde: "Waar Pim komt, komt ruzie". Fortuyn wordt weggestuurd bij Leefbaar Nederland vanwege zijn uitspraken over de Grondwet. Hij richt vervolgens zijn eigen partij op: Lijst Pim Fortuyn. Negen dagen voor de verkiezingen, op 6 mei 2002, wordt hij neergeschoten.

Lees meer over Pim Fortuyn op NPO Kennis

Jeroen Spitzenberger is toneel-, televisie- en filmacteur. Hij speelt een van zijn eerste rollen in de met een Oscar genomineerde film De Tweeling (2002). Andere bekende filmrollen zijn in De Dominee, Alles is Liefde en Bumperkleef. Jeroen voelt zich ook thuis op het toneel en speelde in stukken als Midzomernachtdroom en  Romeo & Juliet. Op televisie vertolkte hij rollen in onder meer Verder had hij gastrollen Gooische Vrouwen, Oogappels en Stanley H..

jaap-kok.jpg
Jaap Spijkers als Wim Kok
jaap-kok.jpg

Wim Kok geeft acht jaar leiding aan de 'paarse' kabinetten waarin de christendemocraten niet meeregeren. De PvdA werkte hierin samen met de VVD en D66. Er werd op grote schaal hervormd in de economie en op sociaal gebied, onder meer door de legalisering van het homohuwelijk en euthanasie. Het beleid onder Kok, die had gepleit voor "het afschudden van ideologische veren", paste in de traditie van ‘de derde weg’. Deze beweging zoekt het evenwicht tussen de markteconomie en de verzorgingsstaat en werd ook Tony Blair en Bill Clinton aangehangen. Wim Kok maakt in augustus 2001 bekend dat hij stopt als leider van de PvdA. De partijtop schuift fractieleider Ad Melkert naar voren als zijn opvolger.

Lees meer over WIM KOK op NPO Kennis

Jaap Spijkers is regisseur en als acteur bekend van televisie, film, theater en toneel. Op televisie speelt hij onder meer in Oogappels. In de telefilm De Punt speelt hij ook een politicus: Joop den Uyl. Spijkers won een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in 1000 Rosen en een gezamenlijke voor Cloaca, die hij ook op het toneel speelde. Verder kreeg hij nominaties voor beste bijrol in Ober en De Poolse bruid. Voor zijn rol in Taartman ontving hij tijdens de eerste editie van het Odessa International Film Festival de prijs voor beste acteur.

fedja-mat2.jpg
Fedja van Huêt als Mat Herben
fedja-mat2.jpg

Mat Herben is redacteur van het personeelsblad van de marine en de luchtmacht. Hij is oprichter van de lokale partij Leefbaar Linschoten en woordvoerder van Lijst Pim Fortuyn. Hij is de verteller in Het jaar van Fortuyn.

Fedja van Huêt heeft in tientallen films en toneelstukken gespeeld en diverse keren bekroond met prijzen. In 1998 speelde hij in Karakter die de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. in 2021 sleepte hij een Gouden Kalf in de wacht voor zijn hoofdrol in de film De veroordeling. Op televisie verscheen hij onder meer in Penoza, Overspel en Vliegende Hollanders.

carly=gerdi.jpg
Carly Wijs speelt Gerdi Verbeet
carly=gerdi.jpg

Gerdi Verbeet (PvdA) is de politiek assistent van Melkert.  Tot en met september 2012 was zij voorzitter van de Tweede Kamer. 

Carly Wijs is regisseur, auteur, docent en acteur. Op televisie had ze onder meer rollen in Flikken Maastricht, Gooische Vrouwen en in Divorce was ze te zien als de op geld beluste Tamar. In 2014/2015 deed ze mee in De Slimste Mens en kwam tot de halve finale.

thijs=kay.jpg
Thijs Römer als Kay van de Linde
thijs=kay.jpg

Kay van de Linde is de spindoctor van Leefbaar Nederland. In Amerika werkte hij onder andere mee aan verkiezingscampagnes van Al Gore en Rudy Giuliani. In 2000 keerde hij terug naar Nederland, en vanaf 2001 is hij als campagneleider van Leefbaar Nederland betrokken bij de opkomst van Pim Fortuyn. 

Thijs Römer is acteur, producent en scenarioschrijver. In 2015 verscheen de eerste roman: Weemoedt. In 2005 won hij een Gouden Kalf voor zijn rol als fotojournalist in 06/05 en in 2013 een Rembrandt Award voor zijn rol in Alles is familie. Op televisie speelde hij rechercheur in de serie Moordvrouw.

teun=jacques.jpg
Teun Luijkx als Jacques Monasch
teun=jacques.jpg

Jacques Monasch is voor de Tweede Kamerverkiezingen 2002 hij campagneleider voor de PvdA. Over deze campagne schreef hij later het boek "De strijd om de macht, politieke campagnes, idealen en intriges".

Teun Luijkx is televisie- en theateracteur. Teun speelde bij verschillende theatergezelschappen waaronder in de Theater Rotterdam-productie Revolutionary Road. Op televisie speelt hij een van de een hoofdpersonages in A'dam - E.V.A.  En hij is te zien in de Emmy Award genomineerde serie The Spiral.

frank-peter.jpg
Frank Lammers speelt Peter Langendam
frank-peter.jpg

Na de breuk tussen Leefbaar Nederland en Fortuyn overtuigde Peter Langendam, samen o.a. Albert de Booij, Fortuyn ervan een eigen lijst te starten. Na de moord op Fortuyn overtuigde Langendam Mat Herben ervan om door te gaan met de LPF. In een interview beschuldigde hij de lijsttrekkers van o.a. GroenLinks en de PvdA  van het aanzetten tot haat jegens de vermoorde Fortuyn met de  uitspraak De kogel kwam van links, niet van rechts.

Frank Lammers is onder meer te zien op het toneel, in reclamefilms, televisieseries en korte films. In 2001 werd hij bekend bij het grote publiek als Berry uit Brabant in televisieserie All Stars. Lammers bouwde verder aan een carrière als filmacteur. In 2006 kreeg hij een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in Nachtrit. Lammers speelt in de populaire serie Undercover de crimineel Ferry Bouman. In 2020 heeft Frank Lammers tijdens de coronacrisis de film Groeten van Gerri geschreven waarin hij zelf de hoofdrol speelt. 

jeroen-albert.jpg
Jeroen de Man speelt Albert de Booy
jeroen-albert.jpg

Albert de Booy startte als ondernemer en richtte de Speakers Academy op. Fortuyn was daar een graag geziene gast. Hij zegt niets met politiek te hebben, maar vanuit uit de professionele relatie ontstond een vriendschap met Pim Fortuyn. Van daaruit is de LPF opgericht. De dag na de dood van Pim is hij uit de politiek gestapt..

Jeroen De Man acteert op toneel en in films en series. De laatste jaren richtte hij zich meer op regie. Jeroen De Man geeft geregeld les aan de toneelscholen van Arnhem, Brussel en Maastricht. 

tijn=dick.jpg
Tijn Docter als Dick Benschop
tijn=dick.jpg

Dick Benschop is campagneleider voor de PvdA. Ook is hij een belangrijke kandidaat om Ad Melkert op te volgen als fractievoorzitter, indien deze premier zou worden. Het liep echter anders.

Tijn Docter speelt rollen in films, toneel en is ook op televisie te zien zoals in Flikken Maastricht en Moordvrouw.

betty=jeltje.jpg
Betty Schuurman speelt Jeltje van Nieuwenhoven
betty=jeltje.jpg

Jeltje van Nieuwenhoven  is in 2002 als eerste vrouw in de Nederlandse geschiedenis voorzitter van de Tweede Kamer. Na de verkiezingsnederlaag van de PvdA in 2002 is ze fractievoorzitter van de PvdA. In 2002 wordt ze door Wouter Bos verslagen in een intern referendum over het lijsttrekkerschap voor de verkiezingen van 2003. 

Betty Schuurman speelt in de met een Oscar bekroonde film Karakter (met ook Fedja van Huêt) de rol van Joba. Dit levert haar een Gouden Kalf-nominatie op. Verder is ze te zien in voor de Oscar-genomineerde en met Gouden Kalf bekroonde film De Tweeling. Ook zou je haar kunnen kennen van Het paard van Sinterklaas als tante Cor.

arnoud=jp.jpg
Arnoud Bos vertolkt Jan Peter Balkenende
arnoud=jp.jpg

Onder andere door Pim Fortuyn niet te hard aan te vallen, kon Jan Peter Balkenende meeprofiteren van de anti-paarse stemming die kort voor de verkiezingen in Nederland heerst. Bij de verkiezingen in 2002 is, naast de LPF,  het CDA de grote winnaar en stijgt van 29 naar 43 zetels en wordt de grootste partij. Jan Peter Balkenende wordt minister-president.

Arnoud Bos maakt zijn televisiedebuut in Goede tijden, slechte tijden. In 2011 stopte hij met acteren en werd rechercheur bij de politie. In 2018 kwam hij terug in als vader Karel in De Luizenmoeder. Tegenwoordig zie je hem voorbijkomen in een reclamespot. Arnoud speelde al eerder de rol van Balkenende in de miniserie De Prins en het Meisje, over de liefde tussen Mabel Wisse Smit en prins Friso van Oranje (daarin speelt Fedja van Huêt de rol van Prins Johan Friso en Kees Hulst vertolkt daarin de rol van Wim Kok). Arnoud is de jongere broer van oud-PvdA-leider Wouter Bos.

Kees Hulst speelt Jan van Ingen Schenau

Na de gemeenteraadsverkiezingen werd in maart 2002 Jan van Ingen Schenau aan het PvdA campagneteam toegevoegd. In 1994 is hij de campagneleider die met de slogan 'Kies Kok' de Partij van de Arbeid tot de grootste partij van het land maakt. 

Kees Hulst is een acteur met een enorme staat van dienst. Je zou hem kunnen kennen in zijn rol van Hendrik Groen en onder meer zijn rollen in De Aanslag, Gooische Vrouwen en Rundfunk. Voor De Proefkeuken spreekt hij de stem in van de aardappel. Kees vertolkt Wim Kok in De Prins en het Meisje.

Deel dit artikel