De renovatie van het Binnenhof staat op het punt te beginnen. Alles dat niet weg kan worden gehaald, wordt beschermd. Historische trappen en vloeren worden afgedekt met hout en de gevels worden geïnspecteerd.

In de derde uitzending van Ondertussen aan de Hofvijver vertellen minister van Financiën Sigrid Kaag, oud-minister van Financiën Gerrit Zalm en vice-president van de Raad van State Thom de Graaf over hun herinneringen.

Eeuwenoude tradities

Nu het Binnenhof op de schop gaat, vindt de start van het parlementaire jaar plaats in de Koninklijke schouwburg in Den Haag. Splinter is daarbij en doet verslag van deze traditie, die dit jaar net iets anders ingevuld wordt. Wat wel blijft zijn de hoedjes, de koetsen en driewerf hoera. Net als de eeuwenoude traditie, die haar oorsprong in Groot Brittannië kent: de volledige jaarbegroting van het land, verpakt in een houten koffertje. 

Verdwaald in het Binnenhof

Voormalig politicus Gerrit Zalm werd vooral bekend door de invoering van de Euro, de strenge Zalmnorm én zijn gulle lach. De oud-minister van Financiën kan zijn eerste optreden met het houten koffertje nog goed herinneren. Waar Zalm destijds door de zenuwen te vroeg kwam, loopt hij nu zonder spanning met Splinter door de bekende gangen van het Binnenhof. Nou ja, bekend. Het is na al die jaren nog steeds een doolhof...

blockquote
Ik vind het net een doolhof
Splinter Chabot

Kleurrijke vondsten

Architect Janneke Bierman deelt met een glinstering in haar ogen de plannen voor de renovatie van het Binnenhof. Dat is een heel ingewikkelde puzzel. Samen met Splinter bekijkt ze een paar van de uitwerkingen én vertelt ze over kleurrijke kunstwerken die ze tijdens het ontwerpen heeft ontdekt. "Een enorm mooie vondst", aldus Bierman.

Ondertussen aan de Hofvijver, zaterdag 17 december om 22.05 uur op NPO 2. Aansluitend is om 22.50 uur 'De kunst van het Binnenhof' op NPO 2 Extra te bekijken.

Deel dit artikel