Tijl en de Negende van BeethovenPreloader
Tijl en de Negende van Beethoven

Wat is er nodig om een compositie van de geniale Beethoven van begin tot eind te dirigeren? Zonder überhaupt noten te kunnen lezen? Tijl Beckand gaat deze waanzinnige uitdaging voor zijn nieuwe programma Tijl en de Negende van Beethoven aan. Hij oefent maar liefst drie jaar lang om zich de hele Negende van Beethoven als dirigent eigen te maken.

Tijl en de Negende van Beethoven

Tijl Beckand reist door het leven en werk van de geniale componist Beethoven. Voor Tijl Beckand is de Negende een rode draad in zijn leven. In de 6-delige reeks vertelt hij alles over zijn persoonlijke fascinatie, reist hij langs verwachte én onverwachte plekken om het verhaal van Beethoven en de Negende Symfonie op kenmerkende wijze te vertellen. Daarnaast gaat hij ook de uitdaging van zijn leven aan: het dirigeren van dit mythische meesterwerk, zonder zelf ook maar een noot te kunnen lezen. Om dat te bereiken gaat hij bijna drie jaar in training bij Jules van Hessen. In concertzaal Amare leidt hij uiteindelijk het Residentie Orkest vanaf de bok tijdens hun uitvoering van de Negende van Beethoven. 

Beckand & Beethoven op NPO 2 Extra

In 'Beckand & Beethoven' vertelt Tijl Beckand samen met topmusici Ronald Brautigam, het Storioni Trio en het Matangi Quartet meer over de kamermuziek van Ludwig van Beethoven. In iedere aflevering hoor je muziek uit een andere periode van Beethovens leven.

Tijl en de Negende van Beethoven is vanaf 19 december om 19.25 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2. De registratie van het concert is op 23 januari om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2 te bekijken. De afleveringen van Beckand & Beethoven zijn op deze programmapagina te bekijken.