In de Bachspecial van de podcast 'Klassieke Mysteries' ontrafelen Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp de vreemde verhalen rondom de dood van de grote Johann Sebastian Bach. Wat ging er mis tijdens zijn laatste jaren? Waarom werkte de oogoperatie van dr. John Taylor averechts? En waar zijn de botten van Bach eigenlijk gebleven? De special is te beluisteren vanaf dinsdag 1 juni 2021.

In 1750 wordt op de begraafplaats van de Johanneskerk in Leipzig een eikenhout kist begraven. Een anoniem graf tussen onbekende namen, met maar een handjevol bezoekers. Bijna anderhalve eeuw later is er paniek. Die ene eikenhouten kist, waar is 'ie gebleven? We moeten hem vinden! Want in die ene kist... ligt de grote Johann Sebastian Bach.

Verloren gewaande botten

In de Bachspecial van de podcast 'Klassieke Mysteries' ontrafelen Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde de vreemde verhalen rondom de dood van Bach. De jaren ervoor - inclusief mislukte operaties, onkundige artsen en onafgemaakte werken - én de jaren erna. Eeuwen van verloren gewaande botten en informele onderzoekstechnieken.

Mislukte operaties

Oogarts dr. Richard Zegers helpt Ab en Rebecca met het verhaal en onthult onbekende feitjes en verbluffende resultaten uit zijn eigen promotie-onderzoek. Want... wat ging er mis bij de operaties van chirurg John Taylor - gespecialiseerd in het uitvoeren van de 'staarsteek'? En waar zijn de restanten van Bach nou écht gebleven? Het spannende verhaal wordt omlijst door de prachtige muziek van Bach.

Beluister de podcast Klassieke Mysteries

Deel dit artikel