In het tweede seizoen van de AVROTROS-podcast De Nederpopcast gaan presentatoren Carolien Borgers en Tim Treffers de grens over. Wat maakt dat Nederland altijd zo’n groot muzikaal exportproduct is geweest?

Aantrekkingskracht van muziek uit Nederland

Samen maken ze een roadtrip langs bands, artiesten en andere sleutelpersonen die daarover kunnen meepraten. Ze gaan op zoek naar een verklaring van de aantrekkingskracht van muziek uit Nederland in verschillende werelddelen, zoals Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. 

Succes in het buitenland

De fascinatie van Carolien voor dit onderwerp komt vanuit haar rol als presentator van Muziekcafé, waarbij ze vaak artiesten sprak die het óf hebben gemaakt in het buitenland, of daar, tevergeefs, heel hard hun best voor deden.

Tim Treffers maakte zo’n ontdekking over de grens zelf mee. Een paar jaar geleden werd Tim plotseling getekend door een groot Japans platenlabel. Hij maakte daar drie albums en tourde langs een aantal Japanse steden. Maar op de vraag waarom zijn muziek in Japan aansloeg en niet in Nederland, daar kan hij nog steeds geen antwoord op geven. Genoeg reden voor Carolien en Tim om op ontdekkingsreis te gaan.

Carolien en Tim spreken o.a. met de Golden Earring, de Vengaboys, Luv’, Bastiaan Ragas en Benny Sings.

De Nederpopcast is een podcast van AVROTROS en NPO Radio 2. Het tweede seizoen is vanaf 15 juni 2022 te beluisteren via jouw favoriete podcastapp. Wekelijks komen nieuwe afleveringen online.

Nederpopcast seizoen 1: jonge vrouwen in een mannenwereld

In het eerste seizoen van de Nederpopcast bekijkt ze de muziekwereld vanuit het perspectief van de vrouwelijke artiest. Ze spreekt openhartig met zangeressen van verschillende generaties over hoe het is om als jonge vrouw volwassen te worden in de wereld van de Nederlandse popmuziek. Aan het woord komen Willeke Alberti, Imca Marina, Maggie MacNeal, Fay Lovsky, Edsilia Rombley, Hind, Linde Schöne en Eefje de Visser.

Hoe is het om als jonge vrouw dromen waar te maken in een mannenwereld? Waar liepen zij tegenaan toen hun dromen werkelijkheid werden? En is dat door de jaren heen veranderd? Borgers spreekt met de verschillende zangeressen over hun dromen, teleurstellingen, successen én de schaduwkant van de muziekwereld. Met treffende anekdotes wordt de huidige tijd afgezet tegen het verleden. Nederpop-deskundige Tim Treffers vult iedere aflevering aan met extra verdieping en fragmenten uit de verschillende decennia.

Onthullingen over leven in de schijnwerpers

In de podcast worden onthullingen gedaan over het leven in de schijnwerpers. Edsilia Rombley vertelt over haar onzekerheid die ze lang had over haar stem, Fay Lovsky deelt voor het eerst haar pijnlijke verhaal over een stalker en we horen hoe Imca Marina bijna tuinarchitecte was geworden. Zangeres Linde Schöne vertelt openhartig hoe belangrijk het is om in de muziekwereld sterk in je schoenen te staan. “Alles waar ik ooit onzeker over ben geweest, is gebruikt om me te manipuleren.” 

Deel dit artikel