In een speciale editie van de AVROTROS & NPO Klassiek podcastserie 'England, My England' geeft Ab Nieuwdorp samen met radiomaker, journalist en voormalig Verenigd Koninkrijk-correspondent Tim de Wit een vooruitblik op de kroning van koning Charles de derde.

Luister naar de Coronation Special: 

England, My England - Coronation Special


De kroningsceremonie die plaatsvindt in Westminster Abbey ademt Britse traditie en symboliek. Ab neemt samen met Tim de luisteraar mee in de verhalen achter de kroning en de muziek.

Op 6 mei 2023 vindt de kroning plaats van koning Charles de derde, maar wie waren bijvoorbeeld Charles de Eerste en Charles de Tweede? Wat is het verhaal achter een bijzondere, eeuwenoud koninklijk lepeltje?

Ook wordt de modernisering van het koningshuis besproken en nemen ze de artiesten van het kroningsconcert kort onder de loep.

blockquote
Als Anglofiel kijk ik watertandend uit naar de Kroningsceremonie: een moment waarop Engelse traditie en muziek centraal staan.
Ab Nieuwdorp

Tim de Wit, die zelf op 6 mei op NPO 1 live verslag doet (vanuit de studio) van de kroning, heeft ook veel affiniteit met de muziek die zal klinken tijdens de kroning in Westminster Abbey. De Coronation Special brengt het publiek alvast in de stemming met een uitgebreid gesprek over koning Charles, traditie, modernisering en de mooiste kroningsmuziek.

De liefde voor klassieke muziek begon voor Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Klassiek, met een fascinatie voor Engelse componisten. Het leidt naar een studie Tuba aan het Koninklijk Conservatorium en Engels aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn masterfase studeert en doceert hij een jaar aan de Universiteit van Bristol en wordt hij daar toegelaten tot het symfonieorkest.

Over England my England
In deze podcastserie duikt Ab Nieuwdorp in de wereld van de Engelse Muziek. Hij neemt je mee naar de mooiste muziek van bekende Britse componisten zoals Elgar en Purcell, maar ook minder bekende namen komen voorbij.

England, My England is ook een persoonlijke zoektocht: Ab probeert te doorgronden en te benoemen wat Engelse muziek nou zo typisch Engels maakt; hoe klinkt de Britse Ziel?

Luister naar de podcast England, My England

Deel dit artikel