Bijna veertig jaar geleden houdt de moord op platenproducer Bart van der Laar (36) heel bekend Nederland in zijn greep. Een zaak die uitgroeit tot één van de grootste gerechtelijke dwalingen ooit. In de nieuwe true crime podcast 'De Showbizzmoord' van AVROTROS en NPO Radio 1 duiken journalisten Lammert de Bruin (EenVandaag) en Babs Assink (o.a. NOS-Journaal) in deze opzienbarende moordzaak. In zeven afleveringen nemen zij de luisteraar mee in een wereld vol sterren, drugs, prostitutie, geld en macht. Wie is er verantwoordelijk voor de dood van de succesvolle platenproducer?

Op 10 november 1981 wordt de succesvolle platenproducer Bart van der Laar door zijn secretaresse gevonden in een plas bloed op de keukenvloer van zijn woning in Hilversum. Drie dagen later overlijdt hij door de kogel die in zijn hoofd is geschoten.

Schimmige muziekbusiness in Hilversum

De Showbizzmoord geeft bijzondere onthullingen over de schimmige muziekbusiness in het Hilversum van de jaren ‘80. Heeft de illegale ‘witte platenhandel’ Bart de das om gedaan? Of is het toch de onenigheid die ontstond over vermeend plagiaat bij de songfestivalinzending van dat jaar? Een jongensprostituee bekende de moord, maar blijkt na een jarenlange celstraf niks met de moord te maken te hebben. Waarom bekende deze jongen? En hoe wordt Peter R. de Vries ontvoerd na een tip in deze zaak?

Leven vol geruchtmakende feesten met drank, drugs en jongensprostitutie

In 'De Showbizzmoord' komen verschillende personen uit de muziekwereld van toen aan het woord over hun collega en vriend Bart van der Laar. Onder anderen Peter Koelewijn, Eddy Ouwens en Gemma van Eck (Babe) vertellen over Barts werk en leven vol geruchtmakende feesten met drank, drugs en jongensprostituees. Mediatycoon Derk Sauer en zijn vrouw Ellen Verbeek gaan in op het onderzoek dat zij begin jaren tachtig doen naar deze moord.

Wie zat er achter de showbizzmoord?

Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops laat zijn licht schijnen op de vele fouten die in deze zaak zijn gemaakt. Ook de man die onterecht voor deze moord werd veroordeeld doet zijn verhaal, evenals advocaat-generaal van de Hoge Raad, Diederik Aben. Deze podcast is verder omlijst door de muziek van toen, van artiesten die Bart van der Laar produceerde, zoals Benny Neyman, Babe, LUV, Lenny Kuhr en Francis Goya. In de laatste aflevering wordt de balans opgemaakt: wie zat er achter de Showbizzmoord?

De podcastserie 'De Showbizzmoord', is wekelijks te horen in je favoriete podcast-app. Of beluister de afleveringen op deze pagina.

#1 - De Moord

#2 - Wie was Bart?

Luister alles afleveringen van De Showbizzmoord hier 

Deel dit artikel