De Matthäus-Passion van Bach en Madrigalen van Monteverdi: het is muziek van alle tijden, maar heet officieel Oude Muziek. Maar wat is dat eigenlijk, ‘Oude Muziek’? Presentator Ab Nieuwdorp neemt je mee door de vroege geschiedenis van muziek in de 7-delige serie De Oude Muziek Podcast.

De Oude Muziek Podcast van AVROTROS en NPO Klassiek is te beluisteren via NPO Klassiek en alle populaire podcast-apps (o.a. Spotify en Apple Podcast).


Het vertrekpunt is de 17e eeuw: de tijd van Johann Sebastian Bach. Van de barok reist Ab terug in de tijd naar de renaissance en de middeleeuwen. Tijdens zijn ontdekkingsreis gaat hij in gesprek met experts uit de Oude Muziek-wereld. Zo praat hij onder anderen met dirigent en Bach-specialist Ton Koopman, dirigent en barok-specialist Jos van Veldhoven, tenor Jan Van Elsacker en blokfluitiste Lucie Horsch. De gesprekken worden afgewisseld met mooie luistervoorbeelden. In de laatste aflevering onderzoekt Ab hoe het komt dat Nederland pionier is op het gebied van Oude Muziek en vraagt hij de nieuwe klassieke generatie naar hun band met deze muziek.

Ab Nieuwdorp bijt zich in diverse podcastsseries - waaronder het succesvolle Klassieke Mysteries - vast in het klassieke domein om de wereld achter de muziek en de componisten beter te leren kennen.

Deel dit artikel